06/08/2019

Таверна или бузукиа?

Таверна парти

То започва сравнително рано, което за гърците означава към 10 вечерта. След дългите слънчеви дни, отбиването в таверната е истински ритуал за гърците. С цялото семейство през уикенда и на празници или с приятели за по питие, те успяват да превърнат и най-непретенциозното място в център на веселие. Местните се кълнат, че няма проблем на следващия ден да са свежи и да си вършат работата, дори да са осъмнали в заведението и причината за липса на махмурлук е, че са прекарали добре и са танцували сиртаки.
В таверните още със сядането се поднася вода и хляб, ядки или чипс. Колкото по-непретенциозно е менюто, толкова по-добре. Тайната на вкусната храна са пресните продукти – изобилието на риба и морски дарове, зеленчуци, поели слънцето, ароматен зехтин и прясно изцеден лимонов сок. В Гърция вечерите са дълги и разточителни – целта им е да заситиш всичките си сетива, не само глада. Към края на вечерята „се отваря“ прозорец за веселие и танци, който най-често започва с размяна на малки питиета между приятелски маси, наречени „сфинаки“.
Обикновено това е някакъв вид сладък алкохол, който се пие на екс и танците започват. Няма значение дали на плажа, на терасата или направо на улицата през таверната – за едно добро сиртаки винаги се намира място и повод. Обикновено започват мъжете, но жените бързо се включват и духът от бутилката е пуснат – духът на гръцка таверна, който никога не можете да сбъркате, защото се чувствате добре дошли и сред приятели.

Бузукиа парти

Ако сте в настроение за истински нощен живот, който започва след таверната най-често към полунощ, намерете най-близкия бузуки бар, където музиката на живо е задължителна атракция. „Бузуки бар“, идва от името на струнния музикален инструмент бузуки, основен за гръцката етно музика (от едно семейство с лютнята и мандолината).
В бузуки баровете се пее и танцува цяла нощ. Най-големите бузуки звезди са почитани като национално богатство и турнетата и концертите им са разпродадени месеци напред. Програмата в традиционните бузуки барове започва относително късно, обикновено включва няколко изпълнители и никога не се прави пауза за почивка на оркестъра, защото партито просто не може да спре. В началото на вечерта клиентите седят кротко и само тактуват с крак, докато в разгара на купона седящи няма . Хората танцуват и се забавляват, голяма от тях се качват по масите.
В повечето такива заведения има вход, който включва места и консумация, например за една маса ще ви чака бутилка уиски, ядки и дребни разядки. Ако обаче си представяте и купчини с чинии, които се чупят във вихъра на веселбата, то тази традиция вече е част от миналото – заменена днес с ароматни цветя. Причината е прозаична – зачестилите инциденти при хвърлянето на евтините гипсови съдове води до официалната забрана на този обичай. Вместо него в бузуки баровете обикалят привлекателни момичета с подноси, пълни с карамфили. Замерването с цветя е част от преживяването – така хората се поздравяват, ухажват се и изразяват отношението си към музикантите. Изпълнителите, които грабнат сърцата им, пеят под истински дъжд от цветя – почитателите им купуват по няколко подноса наведнъж, с които момичетата от заведението ги „окъпват“. На практика, по количеството цветя на сцената се съди за успеха на певеца. Големите звезди стъпват по килим от карамфили, а сцената е оградена от бутилки шампанско, отворено специално за тях.
Посетителите също си разменят цветя помежду си. Традицията изисква, когато дама получи такава „пратка”, да хване 2-3 от падащите върху себе си цветчета и да им се порадва, а след това да ги хвърли обратно към този, който й ги изпраща. Ако пък „получателят” е мъж, той би могъл да върне като знак за благодарност други цветя или напитка. Изсипването на цветя на дясното рамо е знак за приятелство и уважение, а на лявото – за любов. При всеки случай това, което е гарантирано са силните емоции, хващащата за гърлото музика, страстните танци и кипналата южняшка кръв.