04/09/2019

Сейлинг в Гърция: Синьото зове – част 3

Спорадските острови

Спорадите не са така популярни колкото Йонийските и Цикладските, но за мнозина именно те са истинското олицетворение на неподправената гръцка романтика. Немалка заслуга за това има култовият мюзикъл „Mamma Mia!“ и неговата още по-култова екранизация, заснета на остров Скопелос и направила невиждана реклама не само на острова, но и на цялата група. Сейлинг регионът се обслужва от голям брой чартърни компании, чиито основни бази са Волос на континента, както и Скиатос, където има международно летище. С изключение на Скирос островите се намират на кратки разстояния един до друг, а освен това в тази част на Егейско море мелтемите не са толкова силни, което прави маршрутите леки и подходящи за хора, които никога не са плавали.

Скиатос

Скиатос е най-близкият до континента и най-посещаван остров от групата. Едноименният му главен град е закътан в чист и спокоен залив, заобиколен от четири малки островчета. Тук ще намерите изобилие от възможности за забавление до зори, заради което често го сравняват с Миконос. Въпреки сериозния туристически поток обаче заради британските чартъри, Скиатос все още е запазил непокътната своята живописна природа – гъсти борови гори, кристални води и над 60 плажа с мек златист пясък, сред които и прочутият Кукунариес, обявен за един от трите най-красиви плажа на Средиземноморието. В никакъв случай не е за пропускане и екзотичният плаж Лалария – обграден от отвесни скали и достъпен единствено по вода.

Скопелос

Скопелос се слави като най-зеленият остров в цяло Егейско море. Повече от половината му територия е покрита с девствени борови гори, а останалата е заета от вековни маслинови горички, живописни плажчета и китни крайбрежни градчета. Основното пристанище е в главния град Скопелос с неговите старинни каменни къщи и кокетна променада. Църквите и параклисите са над 120 само в града и общо 360 на острова. Най-известен сред тях е параклисът „Агиос Йоанис“ от сватбената сцена в „Mamma Mia!“ – на върха на скала и с невероятна гледка към архипелага.

Алонисос

Алонисос е близо до Скопелос и на свой ред омагьосва с непокътната природа, величествени пейзажи и спокойствие. Островът е част от Националния морски парк Алонисос, даващ закрила на различни видове редки птици, делфини, както и представители на застрашения от изчезване средиземноморски тюлен-монах. Паркът включва още двайсетина безлюдни островчета около Алонисос, най-интересните от които са Кира Панагия, Перистера, Ярос, Пипери и Сканцура.

Скирос

Скирос е по-отдалечен от другите острови, но си струва разходката. Магнетичната му красота съчетава зеленината на Спорадите с архитектурата на Цикладите, а местоположението му встрани от туристическия поток е съхранило местните традиции в оригинален вид. Макар да е най-големият остров от групата, има едва 3000 жители, съсредоточени в плодородната му северна половина.

Додеканезите

Додеканезите са най-яркото потвърждение на максимата, че ваканцията в Гърция дарява две пътувания едновременно. Първото е до слънчевия рай, изпълнен с прелестни крайбрежни алеи и оживени бийч барове, с току-що уловени октоподи, ледено узо и горещо сиртаки. Второто пътуване е назад във времето, когато в Егейско море е била изкована съдбата на цивилизацията и се родил светът. Един свят на богове и герои, на царе и дворци, на изгубени градове и съхранени митове.
Преливащи от история, култура и местен колорит, огрявани почти целогодишно от щедри слънчеви лъчи, Додеканезите предлагат една изключително разнообразна сейлинг почивка. Доста по-умерените тукашни северни ветрове правят плаването лесно, а водите, благодарение на близостта до континента, са по-топли и плитки. Намират се в южната част на Егея, близо до бреговете на Турция. Името им означава „Дванадесет острова“: Астипалея, Калимнос, Карпатос, Касос, Кос, Лерос, Нисирос, Патмос, Родос, Сими, Тилос и Кастелоризо. В състава на Додеканезите влизат още 150 по-малки острова, почти всички ненаселени. Две отлични марини в региона осигуряват широк избор от яхтени чартьори и плавателни съдове от всякакъв вид и калибър. По-голямата е на Родос, близо до международното летище, а втората е на Кос с другото основно летище на Додеканезите. Трети вариант е марината на Самос, който заслужава да бъде включен в една по-дълга сейлинг почивка в района – най-малкото заради прочутото му мускатово вино. Освен това Самос също разполага с международно летище и е съвсем близо до митичния Ефес на турския бряг.

Родос

Родос е диамантът в короната на Додеканезите, прочут с безбройните си исторически съкровища и безкрайните плажове. В миналото на входа на Родоското пристанище се издигало едно от Седемте чудеса на древния свят – Родоският колос. Днес от 30-метровата статуя няма и следа, но останалите забележителности на острова свидетелстват за уникалната му история.
В хода на времето Родос е владян от минойци, микенци, дорийци, перси, елини, римляни, византийци, араби, генуезци, кръстоносци, османци, италианци и, естествено, гърци. Останки от всички тези култури са пръснати из целия остров, но най-впечатляващ, разбира се, е Старият град на островна столица. Превзет и построен наново от рицарския Орден на Хоспиталиерите през 1309 г., към днешна дата това е най-старият населен и най-добре запазен средновековен град в Европа. Крепостта включва Двореца на великия магистър, Улицата на ри