"най-добър ресторант в лондон 2023г."

"Най-добро кулинарно изживяване в Англия 2023г."

Arrow left icon
обратно

Новини

Сезонът на ягодите

Сезонът на ягодите

Ягоди, ягоди и още много ягоди! Дойде моментът за този сладък изкусител, което означава, че официално е време да приберем пуловерите и да извадим сандалите! Освен с безспорна свежест и лятно настроение, ягодите са част от ежедневието ни по хиляди други начини. Това е и причината ние в Happy вече 14 години да ги почитаме със специално меню, което палаво играе със сетивата. Но за да разберем специалното място на червения плод в хранителните изкушения, нека се позабавляваме с присъствието му на още места, които обичаме!

 

ЯГОДИТЕ В ИСТОРИЯТА

 

Преди да започнем с интересните появи на ягодите в разнообразни полета, да видим неща, които може би не знаем за тях!  В началото те се използват само като декорация, а активното им отглеждане започва през Ренесанса в Европа. Първите ягодови полета са били в Америка, но не са предизвикали голям интерес. Те са социален вид, затова за да се произведе плод при засаждането им са нужни както женски, така и мъжки семена. Освен в разнообразни ястия, ягодите са спътници и в живота на прочутата мадам Талиен в двора на Наполеон, която се е поддържала красива, взимайки вани със сок от ягоди. А за друга не по-малко влиятелна дама – кралица Елизабет II, в Англия е засаден нов вид ягоди в чест на 90-тия ѝ рожден ден. Ягодите стават още по-прочути когато дори киното започва да им обръща внимание.

 

ЯГОДИТЕ И КИНОТО

 

Когато стане дума за ягоди в киното е трудно да пропуснем символиката на ягодите в онези романтични филми, които си казваме, че ще спрем да гледаме отново и отново. Със сигурност си спомняте паметната сцена в „Хубава жена“, в която Джулия Робъртс обува черните си чизми, а дали си спомняте, че малко по-късно, когато Ричард Гиър се прибира с нея в хотела първото нещо, което прави е да поръча ягоди и шампанско? Като един истински джентълмен, за който всички си мечтаем, той иска да ухажва дамата пред себе си, дори когато развоят на вечерта е предварително предначертан. В „Девет седмици и половина“ Мики Рурк храни Ким Бейсинджър с ягоди през нощта, когато и двамата не казват и дума, а романтичното напрежение само се покачва. Присъствието на ягодите е по-силно от думите. Във филма „Когато Хари срещна Сали“ Мег Райън иска сладолед, но само ако той е ягодов. С помощта на тази поръчка героинята ѝ става по-женствена и невинна. Съществуват още безброй примери, в които сладкия плод почти буквално ни казва какво ще се случи между двамата герои. А най-хубавото е, че това червено изкушение внася сексапил не само ако го изядеш, но и ако го облечеш!

 

ЯГОДИТЕ И МОДАТА

 

През 2019 г. дизайнерката Лирика Матоши, за пръв път публикува своята т.нар. „Ягодова рокля“ в Instagram. Това е розова тюлена рокля с бродирани ягоди, която набира впечатляваща популярност в социалните мрежи и е наричана „Роклята на лятото“ за 2020 г, а по-късно се появява и на червения килим на наградите „Grammy“. Тоалетът набира популярност в пандемична и изолирана атмосфера, когато „дрехите за пред хора“ бяха прибрани в гардероба и широките пижами бяха единственото облекло. Точно затова „Ягодовата рокля“ грабна вниманието в TikTok, Instagram и Twitter, местата, в които се провеждаше социалния живот през годината. Роклята напомни за времето, в което не се криехме зад маски и не се страхувахме да сме сред хора. Ягодите в роклята създават усещане за свежест и настроение, които дизайнерката иска да придаде, както и романтична приказна нотка, която завладява всеки, който я облече и го обагря в женственост и радост.

 

ЯГОДИТЕ И ЗДРАВЕТО

 

Ако първата ни асоциация за ягодите бе сексапил и добро настроение, то втората е здраве. Освен съдържанието на витамин Ц, те имат още много и неочаквани плюсове за здравето ни, което ги прави перфектния летен снак. Ягодите съдържат антиоксиданти наречени флавоноиди, които репресират възпаления по мозъка и засилват паметта ни. В тях има и калий, който в комбинация с антиоксидантите има благоприятен ефект върху кръвното налягане и предпазва сърцето. Антиоксидантите и витамините в ягодите намалят риска диабет, рак, инсулт и сърдечни проблеми. В един толкова малък плод се съдържат толкова полезни съставки, а на всичкото отгоре е и вкусно! Най-хубавото е, че ягодите са много ниско калорични и можете да сте сигурни, че фигурата ви няма да пострада…дори и да прекалите!

 

Романтични, красиви и здравословни, ягодите ви очакват под всякаква форма в менюто на Happy! И тази година ще видите предложения като „Лимонада с ягоди и ананас“, „Ягодово дайкири“ и „Маскарпоне еклерчета с ягоди“, а феновете на азиатската напитка „Bubble Tea“ ще могат за пръв път да се насладят на овкусен чай с ягодови топчета и при нас! От 22-ри март в София, и от 28-ми март в цялата страна, ще пием алкохолни и безалкохолни ягодови коктейли, докато ядем ягодово сладко… и солено! Елате в Happy, а ние ще се погрижим прекарването ви да е паметно…и, разбира се, ягодово!

 

Разгледайте менюто ни тук!