16/08/2019

Зората на олимпиадите

Как започва всичко?

Според легендите, първите Олимпийски игри били проведени по желание на Зевс в чест на победата му над Кронос и титаните. За втори път Херкулес организирал Олимпийски игри след победата си над Авгий, чиито обори почистил, но той не спазил уговорката да му даде част от биковете, живеещи там.
Със сигурност най-известното състезание в света започва като религиозен фестивал в древната равнина Олимпия (дн. Елида, Пелопонес), прочута с храмовете на Зевс и Хера. Първите Олимпийски игри могат да бъдат проследени до 776 г. пр.н.е. и заемат толкова важно място в историята на нашата цивилизация , че историците от късната античност започват да изчисляват времето по Олимпиадите. Те се организирали на всеки четири години в продължение на близо 1 200 години без прекъсване, но били премахнати през 393 г. сл.н.е. от император Теодосий – християнин, според когото боготворенето на Зевс било езическа практика.

По време на Олимпийските игри войните се прекратявали с надпис върху сребърни плочки, известен като „Свещено примирие“, който гарантирал безпроблемното пътуване на спортистите към и от състезанието. Олимпийският огън пред храмовете на Хера символизирал чистотата и мира. Участниците можело да бъдат само гърци, които са по рождение свободни и неосъждани, а присъствието на жени било забранено. В първия ден на състезанията се полагали олимпийски клетви и се правело жертвоприношение пред олтара на Зевс. До ІІ в. купчината пепел, натрупала се от жертвоприношенията през вековете, стигнала седем метра височина. В деня на откриването участниците, както и техните братя, бащи и треньори, се заклевали пред Зевс, че ще спазват правилата и че са тренирали в продължение на поне десет месеца.
Измамата обаче била неустоимо изкушение и за древните гърци. Нечестните борци се намазвали със зехтин, за да избегнат хватката на противника си, а подкупването на съдиите или дори на други състезатели били познати похвати, за които има и писмени доказателства. Уловените в измама, били публично бичувани и глобявани, а срамът им увековечен в скулптури, наредени покрай пътеката, която водела към стадиона. Днес Международният олимпийски комитет едва ли би възобновил този обичай…
През класическата епоха игрите траели пет дни. Основните дисциплини били бягане, скачане, хвърляне на диск или палет, двубой и вид юмручен бой, наречен пугилат. При него двамата борци си слагали ръкавици от бакър и олово и започвали да се удрят, докато един от тях не се предаде или не издъхне. По-късно били въведени борба и пентатлон (дълъг скок, хвърляне на копие, хвърляне на диск, надбягване и борба). Любопитна подробност е, че всички състезатели тичали голи.
От петте дни състезания последният бил отреден за раздаване на наградите. Победителите били наричани олимпионики. След съобщаване на имената им пред събралата се огромна тълпа те излизали напред, за да получат наградата си – венец от дива маслина, изплетен от листата на свещеното дърво, донесено от Херкулес. Спортните герои се отправяли с колесници по родните си места, облечени в пурпурни тоги, а съгражданите им ги дарявали богато.
Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г. по идея на Пиер Дьо Кубертен. Естествено е било възродителите на древните Олимпийски игри да възложат домакинството на първите съвременни игри на Гърция. Идеята на Пиер дьо Кубертен е подкрепена от 14 страни, между които и България.