14/05/2019

Златната петорка на френските региони

Златната петорка на регионите, където да усетите в пълнота френския израз joie de vivre или удоволствието от живота

Nice

Лазурният бряг – живот като на филм

Френската Ривиера се намира на югоизточната брегова ивица на Средиземно море, разположена в подножието на приморските Алпи. Районът се простира от град Тулон до град Мантон на границата с Италия и е известен с фантастичния си климат от поне 300 слънчеви дни годишно.
Живописният бряг минава през редица световноизвестни курорти, градчета и селца, в които всеки може да открие това, което търси – от супер луксозен светски живот до уютни тихи пристанища и малки съхранили тихото си очарование селца. Ривиерата става супер популярна, след като холивудските знаменитости я провъзгласяват за своя неофициална европейска столица.
Пътешествието до Лазурния бряг обикновено започва от Ница. Там разходката по крайбрежната ивица La Promenade des Anglais, задължително е придружена от чаша (или две) фантастично розе – запазена марка на региона и поне един коктейл в бара на култовия хотел Негреско. В музеите на Матис и Шагал има внушителна колекция от шедьоврите на двамата майстори, а посещението в Музея за модерно и съвременно изкуство (МАМАС) може да се съчетае с кафе на някой от двата най-големи площада в Ница – „Гарибалди“ и MASSÉNA, намиращи се в близост. Ница е прословута и с бурния парти живот, кипящ в нощните клубове.
Само на 20 км от Ница се намира живописния и далеч по-тих Антиб – едно от любимите места на Пикасо, където и до днес се съхраняват някои от най-известните му произведения. Малките улички крият безброй съкровища, като Шоколадената пещера, създадена от художника Жан-Люк Пелет. Освен шоколад там може да се опитат и традиционните френски макарони, както и различни видове плодови тарти.
На френската Ривиера всичко е като красив филм, особено в Кан. Буквално преведено от френски, името на града означава „тръстика“. Някога е бил малко рибарско селище, а сега е познатият в цял свят курорт, известен с филмовия си фестивал, място за множество събития, както и една от най-любимите дестинации за почивка на европейските и американските бохеми. Там са родени Ги дьо Мопасан, Жерар Филип и Проспер Мериме, но с това артистичният облик на града съвсем не се изчерпва. Достатъчно е само да се разходите до Алеята на славата, където можете да видите отпечатъци от ръцете на безброй звезди на големия екран…
Най-известната улица в Кан е крайбрежната „Кроазет“, която започва от пристанището, пълно с луксозни яхти, и се простира покрай Фестивалния дворец до елитното казино „Палм Бийч“. Да се посети фестивала „Златната палма“ е наистина трудна задача, ако не си се сдобил с акредитация, но човек винаги може да се присъедини към палатковите лагери около фестивалния център, където се събират запалените киноманиаци. Звездите се отбиват при тях за автографи и снимки, което прави преживяването незабравимо. Задължителна спирка в Кан е и старият град Le Souquet, където се предлага една от най-вкусните супи буябез.
Èze-sur-Mer, или на български просто Ез, е малко встрани от популярните дестинации на Ривиерата, но определено си заслужава. Градът се намира високо в планината и за минути ни пренася в епохата на рицарите и крепостите. Освен старини, Ез предлага и огромна ботаническа градина с всякакви причудливи кактуси, посещение на една от най-интересните фабрики за парфюми и безброй вдишвания на кристалночист въздух.
Лазурният бряг е прекрасен по всяко време на годината, затова през октомври, докато у нас вадим дебелите дрехи, в Сен Тропе се провежда една от най-известните международни регати. Градчето е предпочитана дестинация за много популярни личности, но на особен пиедестал е издигната Бриджит Бардо, която през 1956 снима там филма „И Бог създаде жената“. Незабравимата сцена, в която тя танцува върху стол, завладяна от музиката, се нарежда сред най-еротичните моменти в света на киното. Така Сен Тропе се сдобива със славата на място за красиви жени по оскъдни бански. По-късно градът става декор и на забавните комедии с Луи дьо Фюнес, а днес е задължителна спирка на всеки милионер в света.
Друга от перлите на френската Ривиера е бляскавото и аристократично Монако. Княжеството е една от европейските микродържави, което му придава особен статут и незабравим облик. Точно там е едно от най-известните казина в света – „Монте Карло“, където с едно завъртане на рулетката можеш да се превърнеш в принц. За принцеса е достатъчно да си Грейс Кели, чийто замък е отворен за посещения (и за вдъхновение). Интересна спирка е и пристанищният аквариум, а едни от най-паметните събития в календара са състезанията от Формула 1 и тенис турнира за ATP.

Париж

Париж – романтичната, артистичната и бохемската столица на света

Синоним на романтика и лукс, столица на гурме кухнята и висшата мода, едновременно модел на класика и модернизъм, Париж неизменно е сред най-посещаваните места в света. Наричат го с много имена – градът на светлината, градът на целувките, градът на революцията, на лукса… И той е всичко това, и още толкова много, но винаги – градът на любовта.
Името на френската столица идва от египетската богиня Изида – Рar-Isis. Там, пред катедралата Нотр Дам, от паважа и нулевия меридиан, започват всички пътища на Франция. Градът е красив по всяко време на годината, със своите близо 2000 сгради, паметници на културата. Този приказен декор е пълен с прочути забележителности: Айфеловата кула, от която се открива великолепна гледка, простираща се на цели 73 км.; Лувърът, навремето построен като крепост, а днес съживен и под, и над земята, приютяващ шедьоври на изкуството, изложени в три основни части – Сюли, Ришельо и Дьонон; славният булевард „Шанз Елизе”; прочутата Триумфална арка; блясъкът на светлините по площад „Конкорд”… Истината е, че Париж е повече преживяване, отколкото дестинация. Не случайно толкова много творци избират френската столица за извор на вдъхновение – Хенри Милър написва там „Тропика на Рака“, Хемингуей „Безкраен празник“, Фицджералд, Езра Паунд, Джеймс Джойс и безброй други гении и бохеми са привлечени от магията на града. На нея не устоява нито една артистична натура. Париж ражда и вдъхновява поколения художници, поети, режисьори, модни дизайнери, скулптори и музиканти. А посещението там ни пренася в свят на светлини, красота и вълнение.
За да откриете своя Париж, най-добре е да последвате примера на местните хора. Седнете в някое кафене, вслушвайки се съвета на Ъруин Шоу: „Тръгваш от маса в кафене, защото всичко в Париж започва от там. Чакаш момичето, което обичаш.“ Вземете си багета и се разходете край Сена. Реката е един от символите на града, която го разделя на две – ляв и десен бряг. Местните обожават левия! Това е една от най-романтичните локации, защото ако човек се позиционира точно, може да вижда едновременно Айфеловата кула, музея „Гран Пале“ и площад „Конкорд“. Ако сте Instagram зависими и имате нужда от перфектния декор за идеалната снимка – мястото е Berges de Seine в района на моста „Александър III“.
И, разбира се, храната. Парижките ресторанти са истински посланици на добрия вкус, многобройни и разнообразни , те приканват да се впуснете в кулинарен фестивал. Каквото и да изберете, Париж е подарък за вкуса и комплимент за душата и всеки трябва да му се отдаде напълно – без компромиси.

Прованс – Красавицата От Юга

Земя на лавандулови полета и маслинови горички, уханни склонове и плодородни долини, Прованс е благословено кътче, славещо се със своите розови вина с плодов аромат, с древната си архитектура и многобройни празници и фестивали. Природата там не оставя никого равнодушен, не случайно в Прованс са творили Реноар, Пикасо, Шагал и много други, а когато Ван Гог отива в Арл, за две години рисува 150 картини.
Местната кухня в сърцевината си е средиземноморска, включваща трите задължителни неща: чесън, зехтин и ароматни диви билки. Там може да се опита най-добрият рататуй – апетитен зеленчуков гювеч, а прочут деликатес е агнешкото, печено с билки. По крайбрежието се предлагат изключителни рибни ястия, а царят на местните сирена е козето Банон. Прованс е известен с плодовете и зеленчуците си, като черешите от Люберон, пъпешите от Кавайон и марсилските смокини са единица мярка за качество.
В Прованс се намира и световната столица на парфюмерията – Грас, където се произвеждат по-голяма част от естествените аромати на Франция и много от луксозните брандове създават своите парфюми в местните лаборатории. Лавандулата е символът на целия регион и почти няма магазин, в който да не се предлага парфюм, сапун или масло от лавандула.
В Грас има няколко музея на парфюмерията и дори може да направите свой собствен аромат. Именно в парфюмерийната си лаборатория близо до Грас, Ернест Бо създава най-известния парфюм в света по поръчка на Габриел Шанел –CHANEL No.5. От 1921 г. до днес специално за производството на Шанел 5 има запазенисамо за него полета с жасмин, за да бъде винаги с едно и също качество.

Бордо – винената столица

Независимо в коя посока ще се отправите, излизайки от град Бордо, ще се озовете сред лозови масиви, нашепващи обещания за невероятни вина. От 19 века насам в региона без прекъсване се отглеждат лозя, които пишат своята дълга история на замъци, тайни, любови…Тъкмо Бордо е родното място на сортовете каберне и мерло, като всеки четири от пет бутилки, произведени там, са с червено вино. И съвсем не е случайно, че всяка секунда по света се изпиват по 15 бутилки вино от Бордо.
Днес в този регион се произвеждат почти 900 млн. бутилки годишно, което е около 1,5% от цялото световно производство на вино и около 15% от производството на Франция. Град Бордо е вторият най-посещаван от туристи град на Франция след Париж с 4,3 млн. туристи годишно и повечето от тях идват – да, познахте – заради виното.
Силата на вината в Бордо е тероарът. Почвите са приблизително с един състав, но в различна степен каменисти, пясъчни, смес с глина и преобладаващо силно алкални, благодарение на наличието на варовик. Затова на някои места земята в Бордо струва 1500-2000 евро за декар, другаде е над 1 млн. евро за декар, ако въобще някъде се продава нещо. Повечето инвеститори купуват цели винарски имения, които вървят заедно с лозята, а тук-там и с уютни малки замъци от средните векове.
Да не забравяме и кухнята. Хиляда ресторанта, 7000 винарски изби и най-добрите продукти на Югозападна Франция по пазарите. Бордо определено е град на гастрономията. Гъши дроб, стриди от залива Аркашон, агнешко от Пойак, птиче месо от Шалос, ягоди от Перигор… списъкът е дълъг. Полейте ги с вино Lillet.
À votre santé!

Лион – кулинарният рай

През 1925 г. френският кулинарен критик Курнонски нарича Лион „световната столица на гастрономията“. Административен център на френския регион Рона-Алпи, на пътя между Париж и Марсилия, градът успява да поддържа тази си репутация вече повече от 90 години, въпреки огромната конкуренция в страна като Франция, издигнала храненето до изкуство.
Символ на града е легендарният готвач Пол Бокюз, чиято философия е, че в кухнята трябва да се използват само и единствено пресни продукти, произведени в региона, а рецептите да са прости и лесни за изпълнение. Точно тези принципи превръщат храната, предлагана в Лион, в нещо наистина различно, което можете да опитате само на място.
Французите наричат Лион „града на небцето“. Там изобилства с декларирани райони и произход, в които се отглеждат специфични храни, като например известните пилета от Брес. Вкусната пъстърва идва от алпийските реки, а змиорките и речните раци – от близките езера. На север е областта Шарол с прочутото си телешко. На запад, в долината на Лоара, са свинефермите, от които се доставя любимото свинско на лиончани. Също така наблизо са няколко от най-популярните винени райони в света, произвеждащи вина от всички категории: от плодовото, пивко божоле, до достигащите 500 евро за бутилка сложни вина от апелации като Ермитаж и Кот Роти. Регионът Рона-Алпи е дом на голям брой световноизвестни сирена, а сред 17-те минерални извора в областта е и прочутият Evian. Легенда е и билковият ликьор Chartreuse, създаден от католически монаси в района.
Най-популярните заведения в града, т.нар. Bouchons, предлагат шедьоврите на традиционната местна кухня. За да е сигурен къде попада, човек трябва да търси на витрините изображение на марионетка, която държи в едната си ръка чаша вино, а в другата салфетка.
Сред най-обичаните местни специалитети са лионската салата – няколко вида зелени листа с дебело нарязан пържен бекон, крутони и рохко сварено яйце. В менютата ще откриете лионски киш, пържени жабешки бутчета, петел в гърне с винен сос, наденица, пълнена с късове свинско шкембе, кокошка с речни раци и гъби, говеждо шкембе и джолан в доматено-винен сос, мекици с лимонов аромат и много други. Лионската кухня не е лека, повлияна е от планинския живот в Алпите, но е много вкусна и внимателно приготвена – триумф на кулинарията.



Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега