27/06/2019

Вкусът на Гърция

Гърция! Каквото и да кажем, все ще пропуснем нещо, защото Гърция е истински калейдоскоп от сини заливи, многобройни острови на течението, белоснежни рибарски селца, зелени маслинови гори, тя е люлката на нашата цивилизация, културна съкровищница, родина на герои и философи, майката на Олимпийските игри, страна на богове и съвкупност от удивителни контрасти… Едно безкрайно пътешествие във времето от настоящето в миналото и обратно.

Гръцки постижения в кухнята

Може би ще ви изненадаме, но първите олимпийски игри, които са се провели в Гърция през 776 г. пр. Хр. са спечелени от гръцки готвач. Дисциплината е била спринт, а той става първият олимпийски шампион в световната история на игрите. Дали е бил добре подготвен, или като готвач е знаел с какво, колко и как да се храни, не е известно, но самия факт, че кулинар е първенец ни кара да се потопим по-обстойно в гръцката кухня и да потърсим отговорите.
Някак естествено приемаме, че гръцката кухня е зехтин, маслини, риба и „Узо”. Това е първата ни асоциация, но при по-обстоен поглед откриваме, че всъщност зад добре познатите ни храни се крие богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Гърция е родина на кулинарното изкуство в Европа и първата кулинарна книга се появява именно там още през 330 г. пр. н. е.

Kулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня

Формирана през вековете, гръцката кухня е силно повлияна от кухните на Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток. Съвременните гръцки готвачи широко използват зехтина, зеленчуците и билките, зърнените храни и хляба, виното, рибата и различни меса, най-вече агнешко и ярешко. Типични съставки в гръцката кухня са маслините, сиренето, патладжанът, тиквичките и киселото мляко, но това съвсем не е всичко.
Древните гърци, например, са били изключително икономични – основните съставки, които ползват са брашно, зехтин, вино, рядко месо, по-често риба.
Именно от Древна Гърция идва идеята, че най-вкусни и полезни са продуктите, които са около теб – каквото расте и каквото уловиш около мястото, където живееш, това трябва да сервираш на масата си за вечеря, за да се радваш на дълъг и щастлив живот. Риганът, ментата, чесънът, лукът, копърът, дафиновият лист и босилекът също са много характерни за гръцката кухня, както и за изключително здравословната Средиземноморска кухня. В много гръцки рецепти, особено на север, използват „сладки” подправки в комбинация с месо, например канела или карамфил със задушено месо, а мащерката е една от най-популярните гръцки билки, спомената дори в „Одисея”.
Турската кухня също оказва своето влияние и навлиза в гръцкия кулинарен речник още по времето на Османската империя.
Изключителното разнообразие на гръцката кухня се дължи и на факта, че в различните региони на страната ястията се приготвят по различен начин. Например, вегетарианското ястие „Haniotiko Mpoureki” (картофени кръгчета, печени на фурна с тиквички, сирене „Myzithra” и мента) е типично ястие за западен Крит, в региона Ханя. Там това ястие се консумира поне 1-2 пъти седмично, а за останалите региони на Гърция изобщо не е характерно.
За тези от вас, които са посещавали нашата южна съседка не е тайна, че сядайки на масата гърците задължително ще ви поднесат някакво предястие или разядка. Най-популярните предястия в гръцката кухня на които ще попаднете са:

  • „буреки” – зеленчуци и месо, обвити в многолистно или обикновено тесто;
  • „тиганица” – пържени зеленчуци – тиквички, патладжани, чушки или гъби;
  • „гръцка салата” – салата от домати, краставици, червен лук, сирене фета, маслини, поръсена със зехтин и лимонов сок;
  • „лаханосалата” – зелева салата, подправена със сол, зехтин, лимонов сок и оцет;
  • „мелицано салата” – салата с патладжан;
  • „панджар салата” – салата от цвекло със зехтин и оцет;
  • „скордаля” – гъсто чесново и картофено пюре, често комбинирано с пържена риба;
  • „хорта” – салата от варени зеленини / спанак, лапад, водорасли, глухарчета и пр/.

Любимите гръцки ястия

Палитрата се допълва с богатия асортимент супи, които са дълбоко залегнали в гръцката култура и разбирането на гърците за здравословно хранене. Зеленчуковата супа с макарони от о. Корфу е известна под името „Буру-буру”, бобената супа с домати, моркови, целина и много зехтин ще срещнете под името „Фасолада”, а зад наименованието „Псаросупа” се крие една от най-вкусните рибени супи в света, като тайната и е в използването на най-малко 7 вида риби, много зеленчуци и билки, които придават характерния и незабравим вкус.
Вегетарианските ястия са богато представени в гръцката кухня. Много от древните гръцки философи са вярвали, че този популярен днес начин на хранене е бил не просто избор, а философия на живота. Правим съвсем кратко отклонение, за да се запознаем и с малка част от мисленето на тези велики личности. Питагор е вярвал, че всички животни, а не само хората, имат души, които са нетленни и се прераждат. Според него консумацията на месо прави хората войнствени един срещу друг. Платон пък е вярвал във вегетарианството, поради желанието за мир и избягване на разточителството в живота. Можем да продължим с философските отклонения, но ще се върнем към кулинарията, за да се запознаем с някои популярни гръцки вегетариански ястия. „Fasolakia freska” е свеж зелен фасул с картофи, тиквички и доматен сос, „Lachanorizo” е зеле с ориз – звучи твърде постно, но повярвайте, вкусът му е божествен, „Spanakorizo” е спанак със задушен ориз и заливка от лимон и зехтин, а най-популярното постно мезе е добре познатото „tzatziki” или гръцкият вариант на нашенския сух таратор.
Независимо от древногръцките философски корени на вегетарианството, ястията с месо също имат своето достойно място в пантеона на гръцката кухня: „Yiouvarlakia” е популярно ястие с късчета месо със сос от яйце и лимон, обикновено сервиран с бял ориз, „Païdakia” е агнешко месо на грил с лимон, риган, сол и пипер, „Keftedes” са пържени парчета месо с риган и мента, а „Moussaka” е най-популярната мусаката с агнешка кайма и патладжани, въпреки че може да се срещне във вариант с тиквички и ориз.
Неизменна част от гръцката кухня са сирената. Най-популярно е сиренето „feta”, но в различните региони на Гърция се предлагат и други видове сирене: „kasseri”, „myzithra”, „manouri”, „formaela”, „anthotyros”, „graviera” и т.н.
Като естествен завършек на кулинарно пътешествие стигаме до десертите – повечето от тях в гръцката кухня се приготвят с мед, вместо със захар. Въпреки че е известна като турски десерт, баклавата е много популярна в Гърция, като се приготвя по най-различни начини. Други любими гръцки десерти са „ Karydopita” (орехов кейк), „ Koulourakia” (бисквити с масло или зехтин), „ Milopita me Pandespani” (ябълков пай с канела и пудра захар). Гърците се славят и с висококачествен локум, великолепни сладка от портокали, мандарини, зелени смокини и невероятно вкусни курабии.
Независимо на какво кулинарно изкушение ще се спрат вашите сетива, последвайте философията на гърците дълбоко вкоренена в техните традициите, храната да бъде асоциирана с приятелите, семейството и разговорите край трапезата.


РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ЗАПИШИ СЕ

Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега