09/10/2019

Великите гръцки любовни истории – от античността до днес

Любовта, страстта и изкушението са едни от най-често срещаните теми в гръцката митология и това изобщо не е изненадващо, като се има предвид факта, че древните гърци са почитали на не едно, а две божества, свързани с това мощно чувство: Ерос (Купидон) и неговата майка Афродита. В древните гръцки митове се срещат безброй любовни истории, някои от тях с трагичен край, което ги прави още по-велики. От тях сме избрали три, които могат да превърнат дори най-циничните съвременни хора в безнадеждни романтици. Насладете се!

Ерос и Психея

Историята разказва за борбата за любов и доверие между Ерос и Психея (в гръцката митология Психея е обожествяването на човешката душа). Афродита завиждала на красотата на смъртната принцеса Психея, която карала хората да изоставят нейните олтари, за да се кланят на обикновена човешка жена. Затова заповядала на сина си Ерос, богът на любовта, да накара Психея да се влюби в най-грозното чудовище на земята. Но вместо това, по ирония на боговете, самият Ерос се влюбил в Психея и я прибрал в дома си. Крехкото и трудно равновесие помежду им е разрушено от посещението на завистливите сестри на Психея, които я подвели да предаде доверието на съпруга си. Жестоко наранен, Ерос напуска жена си, а Психея се скита по земята, търсейки изгубената си любов. В отчаянието си се обръща за помощ към Афродита, която й поставила редица трудни изпитания, с които красавицата се справила, благодарение на свръхестествената сила на любовта. Афродита най-после се смилила и дарила на Психея безсмъртие, за да живее заедно със съпруга си Ерос.

Орфей и Евридика

Орфей е най-блестящият певец в древна Гърция, за който се казва, че е син на Калиопа, муза на епичната поезия. Един ден съпругата му Евридика впезапно умира от ухапване от змия. Орфей бил толкова нотчаян от трагедията, че решил да рискува собствения си живот в земята на мъртвите, за да се опита да върне жена си в горния свят. Използвал музикалните си умения, за да омае лодкаря Харон, който да го прекара през река Стикс. Отново с вълшебната си музика успял да успокои и триглавото куче Цербер, за да може да премине в подземното царство.

Владетелят на подземния свят и жена му Персефона останали изненадани да го видят. Орфей ги помолил да позволят на съпругата му Евридика да се върне в земята на живите. Първоначалният им отговор е „не”, но само докато Орфей не започнал да пее. Трогнати от емоционалната песен, те се съгласяват да удовлетворят желанието му при едно строго условие – че той никога няма да погледне назад към Евридика, докато и двамата се върнат в по-горния свят. Орфей се съгласява. През целия път Евридика не издава нито стон, а Орфей няма право да погледне назад, за да провери дали съпругата му върви рамо до рамо с него.

Докато се приближавали към повърхността на земята обаче погледът на Орфей го предава и поглежда към Евридика, за да се увери, че ще се покачи с него. Толкова близо до вечното щастие, Орфей и Евридика се разделят завинаги, когато тя изчезва в дълбините на долния свят.

Парис и Елена

Елена имала тежката участ да бъде най-красивата жена на Земята. Хубостта й била толкова голяма, че дори докато била още малко момиче, героят Тесус мечтаел да я вземе за жена. Той я отвлякъл и я скрил в Атина, но братята на Елена успели да я спасят.
Когато пораснала хубавицата имала много ухажори, от които тя избрала Менелай – кралят на Спарта. И макар избраникът й да бил храбър и богат, любовта на Елена към него не била силна.
По същото време Зевс поканил принца на Троя – млад мъж на име Парис да бъде жури на конкурс за красота, в който участвали само богините – Хера, Атина и Афродита. Всяка от тях предложила на Парис подкуп, за да гласува за нея. Афродита му предложила най-голямото изкушение – тя обещала да даде на младия принц най-красивата жена на планетата за негова съпруга в замяна на гласа му. Това била Елена.

За да си получи наградата, Парис отишъл в царството на Менелай, където мигновено открил любовта на живота си. Привличането между Парис и Елена е твърде силно, за да се подчини на разума. Парис открадва Елена, а Менелай събира армия, за да си я върне. Така започва Троянската война, в която 10 години по-късно Парис умира в битка, а Елена се завръща при Менелай в Спарта.

Джаки Кенеди и Аристотел Онасис

От митологичните любовни истории, скачаме към една доста по-съвременна, но също толкова заплетена и объркваща – тази между Джаки Кенеди и Аристотел Онасис.
Жаклин Кенеди е съпруга на президента Джон Ф. Кенеди и една от най-дейните и уважавани първи дами. След покушението над съпруга й и смъртта на неговия брат, Джаки решава, че семейство Кенеди е прокълна