31/01/2020

Нарру в България: 3-те СПА дестинации за гордост

Разнообразна природа, съчетание на планински и морски климат, вековни гори, кристален въздух и магически пейзажи – това са основните отличителни белези на българските СПА курорти, които привличат огромен интерес сред туристите от цял свят. В комбинация с апетитна и здравословна регионална кухня и добро местно вино, СПА почивката в България е луксозен и достъпен начин да се поглезите през есента и зимата.

Три класически СПА дестинации:

ВЕЛИНГРАД

Безспорно е смятан за балканската столица на СПА туризма. Курортът е на първо място по изобилие и разнообразие на минералните си води, които варират от 26 до 86 °С и могат да задоволят всеки вкус. Те са слабоминерализирани, с дълбок произход, кристално чисти и бистри, като се използват за лечение и профилактика. Във Велинград блика и най-големият карстов извор в България – „Клептуза”. Около тези природни дадености, са развити разнообразни СПА процедури, които освен лечебни, предлагат и истинско удоволствие за всички сетива. Разглезващ лукс и релакс сред красива обстановка, приканващи аромати и в компанията на чаша вино и парче черен шоколад. Не е за изпускане и характерната родопската кухня, представена достойно от  пататника –  местен картофен специалитет, традиционното за Велинград чеверме от младо прасенце и качамак с масло. Любителите на сладкото задължително трябва да пробват велинградската баклава с орехи.

ХИСАР

Смятан за единственото място в Европа, което предлага съчетание от климат, условия за релакс край минералната вода и древна история. Тук се намира най-добре запазената римска крепостна стена на Балканския полуостров  – Южната главна порта „Камилите”. Разположен  в южните склонове на Средна гора, заобиколен от живописни паркове и градини, Хисар  е истинска крепост на здравето и красотата. На територията на курорта бликат 22 извора, с различни физико-химични характеристики и температура между 41 до 52 °С. Този  факт е уникален не само за България, но и за света. Градът е носил името на император Диоклециан, който е въвел и първите входни такси за баня в света. Местна легенда разказва, че в една от баните се лее вода, обливането с която прави жените неземно красиви.  Това е изворът “Топлица”, от който извира вода с температура  52 градуса.

Минералните води на Хисар са едни от най- вкусните; която и да опитате, ще влеете нови сили и живот в тялото си. Всичко това се съчетава с добра кухня и елитни местни вина.

СТАРОСЕЛ

Tръгваме по винените стъпки на траките. Не пропускайте да посетите Тракийския култов комплекс преди да се потопите във вино, и то буквално, защото Старосел е известен с винените си СПА процедури с мощен ефект на антиоксидант. Можете да се поглезите с вана с  винени екстракти, или пък да се оставите в ръцете на специалистите, които ще ви предложат маски и обвивания с микронизирани гроздови семки и джибри, екстракти от червено вино и лозови листа. Местната винена изба следва тракийските традиции във винопроизводството. В Старосел можете да опитате апетитните местни ястия, сред които диво свинско в глина, шарена староселска сланинка с праз, бобена чорба и ароматни питки. И да ги полеете с чаша качествено вино или ракия.