01/11/2019

Събуди се!

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. на фестивал в Пловдив.

През 1922 г. денят на св. Йоан Рилски е обявен със закон за официален празник на българските будители.
„Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоан Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, които като самоотвержени войни, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, за да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.”, казва тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски.

През 1945 година празникът е отменен от комунистическата власт, но се чества тайно на много места.

Нашите будители

Официалното Денят на народните будители е възстановен едва през 1992 г.. Празникът отдава почит на будителите от 18-и и 19-и век, онези хора, които са образовали населението, изричали са на глас мнения, които не са били споделяни в тогавашното общество. Будителите са монаси и учители, търговци, революционери, радетели на светско образование, това са строителите на съвременна България, онези хора на духа, словото и действието, които през вековете са запазили духовните ценности на нацията и нейния морал.
Едни от най-популярните български народни будители, които почитаме и днес са: Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

Има ли будители днес? Кои са и умеем ли да ги почитаме?

Въпреки сложното, динамично и често пъти свръхматериално време, в което живеем, за наше щастие съвременни будители има и те са навсякъде около нас. Свободни духом, толерантни, хора, които вярват в силата на знанието и духа, гледайки напред, а не назад.
Съвременните будители са учителите, преподавателите, писателите, музикантите, творците, учените и всички онези, независимо от професията им, чийто ежедневни усилия са насочени отвъд материалното оцеляване и към извисявнане на духа.

Будител на 2018 година

Будител на 2018 година, според класацията на Националното радио е проф. Минко Балкански – световноизвестен физик, автор на повече от 30 научни монографии. Той е носител на стотици награди и ордени от държавни и научни институции от целия свят за постиженията си в сферата на образованието и науката. Фондацията, която носи името на баща му “Миню Балкански”, търси, подпомага и подготвя талантливи български деца, поставяйки си амбициозната задача „да намери следващия Алберт Айнщайн”.

Будителите на с. Русаля

Сред 17-те номинирани са още актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков, които създават експериментално училище по изкуства и занаяти в с. Русаля, а мисията им е да създадат възможност за интеграция в обществото на деца с тежък социален статус, както и такива, които са напуснали затворените социални домове, лишени от родителска грижа.

МС-Мога Сам

И още един от будителите на 2018 г. – Биляна Савова, основател на фондацията “МС-Мога Сам”, която подкрепя с информация, емоционално и финансово хора с множествена склероза.

„Българите, забравените постижения”

„Българите, забравените постижения” е името на един от забележителните и родолюбиви книжни проекти на 2018. Създават го Делян Момчилов, Стен Дамянов и Николай Манчев. Те разказват 50 вълнуващи истории за 50 бележити българи в сферата на науката, изкуството, дарителството, просветата, пътешествията и експедициите. Проектът припомня за забравените големи българи, като ги представя по неповторим, интригуващ и съвременен начин, чрез илюстрации и архиви.

„Студио Змей”

Екипът на „Студио Змей” също е избран в националната класация на народните будители за 2018 г. заради анимационната поредица „Златната ябълка”, която в духа на възрожденските традиции включва образи, свързани с българския фолклор – юнаци, змейове и самодиви.

Успелите будители

Със сигурност не можем да изброим всички съвременни будители, но няма как да не споменем едни от най-важните сред тях – българските учители, които продължават да са будители на нашите деца.
В сайта uspelite.bg намерихме информация за инициативата Тeaching Alpha, която всяка година номинира 50 учители, променили преподаването. Идеята на проекта е да награждава най-добрите и да популяризира техните добри практики. В началото на тази учебна година бяха наградени двама от тях – Хортензия Морозова от плевенското с. Обнова и Калинка Русалова от гр. Пловдив. Специалните видеа на сайта дават възможност на всеки, който се интересува да научи за не