31/07/2019

Сиртакито – музика и танц за душата

Танцът за душата

Една от емблемите на Гърция – танцът сиртаки, който всеки уважаващ себе си грък с удоволствие танцува, всъщност е роден през втората половина на 20 век и за негов „баща“ се счита американският актьор Антъни Куин в ролята на Зорба гъркът, а музиката на първото сиртаки е авторска и е на гръцкия композитор Микис Теодоракис.

Танцът на Зорба

Според мемоарите на Куин, той измислил стъпките и името на танца през 1964 година по време на снимките на филма “Зорба гъркът”. Във финалната сцена Алексис Зорба учи приятеля си Базил на гръцки танц, под звуците на музиката, композирана от Микис Теодоракис. Преди снимките обаче актьорът си счупва крака. Ето какво си спомня той: “Не можех да си вдигам и спускам крака – болката беше нетърпима. Разбрах, че мога само да го влача и така измислих танца с необикновената приплъзваща стъпка. С ръцете си изпълнявах движения, характерни за традиционните гръцки танци и се въртях из пясъка”.

След излизането на филма на екран, сиртакито (или танцът на Зорба) започва да се възприема като традиционен древен гръцки танц. Американецът Антъни Куин получава званието “Почетен гражданин на Гърция”.
Всъщност „сиртаки“ е умалително име на сиртóс – название, с което се обозначават група народни (традиционни) гръцки танци. Играе се в линия или в кръг, като в началото движенията са бавни и плавни. Постепенно ритъмът се ускорява, движенията стават по-резки и са придружени с подскоци. Сиртаки съдържа елементи sirtosa в бавното движение и pidihtosa – в бързото.

Танцуващите се нареждат в права линия или в кръг и поставят ръцете на раменете на съседите си от двете страни. Тактът е 4/4, темпото в началото е бавно с плавни движения, постепенно се увеличава и в бързата част тактът се променя на 2/4, а движенията стават рязки с подскоци.

Танцът сиртаки не само в Гърция, а и по цял свят се свързва с добро настроение, весела компания, узо, любов и страст. Единственото място, където сиртакито е свързано с негативни емоции е Перу заради терористичната организация „Сендеро Луминосо“. Съществува видео, на което лидерът на терористите Абимаел Гусман танцува сиртаки с кликата си.

В Нарру нашите сервитьорки изкараха кратък курс по сиртаки с хореографи и са винаги готови да запознаят желаещите със стъпките на танца, докато похапват мезета във весела компания.