06/12/2019

6-те най-романтични места в България

Романтиката… Имаме ли изобщо време за нея в забързаното ни ежедневие?
Отговорът на този въпрос е повече от оптимистичен – според анкета, проведена сред младежи от цяла Европа за това как младите предпочитат да прекарват свободното си време романтичното “бягство” се нарежда в топ 3, доста преди запознанството в Тиндър, например. Независимо дали са искрени или не в отговорите си, ние сме сигурни, че романтичното бягство е истински ефективен антидот на стреса, още повече, когато не е витруално, а съвсем реално. И съвсем близко и достъпно – буквално на една ръка разстояние, ако приемем поетичното определение за България за “земя като една човешка длан”.
Решили сме да не ви изненадваме с непознати пристани на романтиката, а да ви подтикнем да преоткриете “класиката” с точния човек в точното време.

Село Лещен

Възрожденски къщи, надиплени по тесните калдаръмени улици, които водят към църквата “Света Параскева”, сякаш оживяла от страниците на Иван Вазов. Колоритни местни жители се смесват с модерни номади, които отдавна са открили не само романтичните прелести на Лещен, но и автентичната кухня, чудесния въздух, наситените аромати и лютата ракия. Някои от най-старите постройки са превърнати в чудесни къщи за гости, където сутрин ви посрещат с топла баница, айрян и 20 грама ракия за блясък в очите. Природното чудо “Козият камък” е съвсем наблизо за една приятна, освежаваща разходка, където погледът да си почине, за да може по-късно да се отдадете на истинското нищоправене в компанията на любимия човек на чардака на местната кръчма.

„Пейката на любовта“ в Дряново

До „Пейката на любовта” се стига по Дряновската екопътека – пътешествието само по себе си е влюбване вкрасотата на скалните вериги, каньони и отсанки от крепостна стена от времето на Второто българско царство. Ромоленето на реката и чуруликането на птиците ви съпровождат навсякъде, заедно с кристално- чистия въздух.
Така увлечени, неусетно стигате до самата пейка, а пред вас се разкрива вдъхновяващата гледка на планината. Ако отидете в ранна есен, природата ви е приготвила поле от диви циклами, а пролетта разстила килим от минзухари.
Пейката си има страница в социалните медии, където можете да споделите своята любовна история: https://www.facebook.com/bench.of.love
Според поверието – ако запечатате с думи мига на любовта на тази пейка, то тя ще продължи вечно. Друга легенда пък разказва, че ако страдате от любовно разочарование и седнете на пейката по залез – несподелените ви чувства ще се превърнат в споделени.

Мелник

Природата е дала изключително много на най-малкия град на България. Сгушен мегжду пясъчни скали с изумителен цвят, самият град изглежда като декор от филм, изпълнен със страсти. Страст към красотата, към природата, към виното, към живота… Мелничани са страстни хора, пълни с интересни истории и местни тайни, които са готови да разкрият ако ви почувстват “свой”, а това не е трудно, защото са едни от най-гостоприемните, които сме срещали. Разбира се, какво по-добро “разчупване на ледовете” от чаша мелнишко вино, с каквото града изобилства.Можете да посетите музея на виното, но задължително е да не пропуснете малките винарни. Долината на Струма е изпъстрена с бутикови изби, които очакват да се отдадете на удоволствието и заедно да се залюлеете на люлката на любовта и виното.

Созопол

Кой каза, че морето е красиво само през лятото? Истинската любов не познава сезони. Позволете вятърът да ви отвее до стария град и се отдайте на романтиката на криволичещите калдъръмени улици, античните руини, старите църкви и гледката към острова Свети Иван. Всичко това в компанията на созополските баби, които ще ви почерпят със сладко от зелени смокини или орехи и техните котки – запазен знак на града. Романтиката в Созопол може да бъде както петзвездна в новия хотел на старото пристанище, така и аявтентична – стая в стара созополска къща – и двата типа имат своето очарование, но каквото и да изберете, няма как да пропуснете да хапнете прясна риба в ресторанта до пристанището, където обикновено започва всичко в Созопол.

Еко селище Омая

Омая е създадена, за да бъде приказка. Самите еко постройки, изградени изцяло от камък, глина и дърво, са уникални по своята архитектура и обзавеждане. Всяка от седемте къщички пораз