14/06/2019

Шансонът на живота или зашеметяващите френски изпълнители, които правят света по-романтичен

Независимо за какво пеят, французите просто звучат романтично. Има нещо носталгично, нещо толкова красиво в образа на града на любовта и цялата му история, включително могъщите думи на любовните му песни, както и страстта и откровеността на тяхното изпълнение.
Кога за последен път седнахте с плоча и чаша вино и просто се заслушахте в разливаща се като течен шоколад френска песен? Наистина няма друга музика, която да ни кара да се чувстваме така. Ето и някои от най-добрите романтични певци, които Франция ни е подарила през годините и които можете да включите в плейлистата си без да сгрешите.

Едит Пиаф

Може би най-известната от всички френски изпълнители, Пиаф е колосална звезда! Макар и наричана „малкото врабче“ заради ниския й ръст, легендата за нея продължава да живее десетки години след смъртта на парижката дама. Оттогава никой певец не е успявал да й бъде конкуренция, защото тя е най-невероятната смесица от ум, мощен талант, страст и уязвимост наведнъж. Едит Пиаф се научава да пее на улицата, а по-късно е обучена от професионалисти, докато се придвижва нагоре, за да стане най-великата френска певица на всички времена. Нейната музика е отражение на трагичния й живот и разсича като с меч всичките ни сетива. Преди, сега и занапред!
Какво да чуете от нея:
Edith Piaf – „Non, je ne regrette rien“

Шарл Азнавур

В света има малко изпълнители, които могат да се похвалят с написани над 1000 песни и почти 70-годишна кариера на сцената. Наричат го „френския Синатра“ и той успява да превръне шансона във велико изкуство. Откритие на Един Пиаф, певец, поет и композитор, Шарл Азнавур се проявява и като един от най-прочутите актьори на своето време. За ролята си в „С глава в стената“ печели голямата награда на френската киноакадемия. Песните му са изпълнявани не само от него, но и от звезди като Лайза Минели, Рей Чарлс, Хулио Иглесиас и др.
Какво да чуете от него:
Charles Aznavour – „La Boheme“

Серж Генсбур

Генсбур е писател и продуцент, който работи с много френски изпълнители, за да създаде едни от най-очарователните поп песни и албуми от 60-те до 80-те години. По-ранната му работа обаче е тази, която наистина оставя следа в сърцата. Изпълненията му с Бриджит Бардо и съпругата му Джейн Бъркин са запомнящи се, особено еротично нажежената (и противоречива) песен „Je T’aime Moi Non Plus“, в която двамата с Бъркин споделят вокали.
Какво да чуете от него:
Serge Gainsbourg – „Je suis venu te dire que je m’en vais“

Жак Брел

Въпреки че е роден в Белгия, Брел се възприема като френски певец. Като приятел и пеещ спътник на Едит Пиаф, той създава едни от най-красивите пиано балади, а песните му завладяват музикалните предпочитания на величия като Дейвид Боуи и Нина Симон.
Какво да чуете от него:
Jacques Brel – „Les bourgeois“

Джони Холидей

„Френският Елвис Пресли“ и “лошото момче на Париж” има 18 платинени плочи, продажби от над 100 милиона записи и бурна връзка със българското момиче Силви Вартан. Той и до днес е считан за единствения рокендрол изпълнител с толкова голяма международна репутация, който не говори английски. През 1997 г. става рицар на ордена на „Почетния легион“ и приживе е най-високоплатеният френски музикант. Френски рок? Не трябва да търсите по-далеч от Джони Холидей
Какво да чуете от него:
Johnny Hallyday – „J’en parlerai au diable“