14/06/2019

Шансонът на живота или зашеметяващите френски изпълнители, които правят света по-романтичен

Независимо за какво пеят, французите просто звучат романтично. Има нещо носталгично, нещо толкова красиво в образа на града на любовта и цялата му история, включително могъщите думи на любовните му песни, както и страстта и откровеността на тяхното изпълнение.
Кога за последен път седнахте с плоча и чаша вино и просто се заслушахте в разливаща се като течен шоколад френска песен? Наистина няма друга музика, която да ни кара да се чувстваме така. Ето и някои от най-добрите романтични певци, които Франция ни е подарила през годините и които можете да включите в плейлистата си без да сгрешите.

Едит Пиаф

Може би най-известната от всички френски изпълнители, Пиаф е колосална звезда! Макар и наричана „малкото врабче“ заради ниския й ръст, легендата за нея продължава да живее десетки години след смъртта на парижката дама. Оттогава никой певец не е успявал да й бъде конкуренция, защото тя е най-невероятната смесица от ум, мощен талант, страст и уязвимост наведнъж. Едит Пиаф се научава да пее на улицата, а по-късно е обучена от професионалисти, докато се придвижва нагоре, за да стане най-великата френска певица на всички времена. Нейната музика е отражение на трагичния й живот и разсича като с меч всичките ни сетива. Преди, сега и занапред!
Какво да чуете от нея:
Edith Piaf – „Non, je ne regrette rien“

Шарл Азнавур

В света има малко изпълнители, които могат да се похвалят с написани над 1000 песни и почти 70-годишна кариера на сцената. Наричат го „френския Синатра“ и той успява да превръне шансона във велико изкуство. Откритие на Един Пиаф, певец, поет и композитор, Шарл Азнавур се проявява и като един от най-прочутите актьори на своето време. За ролята си в „С глава в стената“ печели голямата награда на френската киноакадемия. Песните му са изпълнявани не само от него, но и от звезди като Лайза Минели, Рей Чарлс, Хулио Иглесиас и др.
Какво да чуете от него:
Charles Aznavour – „La Boheme“

Серж Генсбур

Генсбур е писател и продуцент, който работи с много френски изпълнители, за да създаде едни от най-очарователните поп песни и албуми от 60-те до 80-те години. По-ранната му работа обаче е тази, която наистина оставя следа в сърцата. Изпълненията му с Бриджит Бардо и съпругата му Джейн Бъркин са запомнящи се, особено еротично нажежената (и противоречива) песен „Je T’aime Moi Non Plus“, в която двамата с Бъркин споделят вокали.
Какво да чуете от него:
Serge Gainsbourg – „Je suis venu te dire que je m’en vais“

Жак Брел

Въпреки че е роден в Белгия, Брел се възприема като френски певец. Като приятел и пеещ спътник на Едит Пиаф, той създава едни от най-красивите пиано балади, а песните му завладяват музикалните предпочитания на величия като Дейвид Боуи и Нина Симон.
Какво да чуете от него:
Jacques Brel – „Les bourgeois“

Джони Холидей

„Френският Елвис Пресли“ и “лошото момче на Париж” има 18 платинени плочи, продажби от над 100 милиона записи и бурна връзка със българското момиче Силви Вартан. Той и до днес е считан за единствения рокендрол изпълнител с толкова голяма международна репутация, който не говори английски. През 1997 г. става рицар на ордена на „Почетния легион“ и приживе е най-високоплатеният френски музикант. Френски рок? Не трябва да търсите по-далеч от Джони Холидей
Какво да чуете от него:
Johnny Hallyday – „J’en parlerai au diable“

Силви Вартан

Силви Вартан израства в България, но следвоенната обстановка и лишенията принуждават семейството ѝ да замине за Франция, когато тя е едва на 7 години. На 17 вече записва първата си песен в Париж, като в рамките само на две години става една от първите рок певици и се превръща в абсолютен идол. Любовта ѝ с легендарния Джони Холидей е паметна и макар че бракът им приключва след 15 години, двамата задълго ще останат „златната двойка“ на Франция. Концертът им през 70-те, когато събират за първи път над 200 000 души публика е историческо музикално събитие, а издадените над 1300 песни и продадените над 40 милиона албума са безспорно доказателство за любовта и признанието на феновете. Стремителният успех на Силви Вартан я събира на една сцена с Жилбер Беко и Бийтълс, а самият Шарл Азнавур пише за нея песента „La plus belle pour aller danser“.
Какво да чуете от нея:
Sylvie Vartan – „La Maritza“

Жо Дасен

Символът на 70-те години във френската музика, Жо Дасѐн е певец и музикант от американски произход, син на прочутия режисьор Жул Дасѐн. Албумите му неизменно се озовават на челните позиции на хит-парадите във Франция, но за него най-голямата радост си остава да чуе някоя от песните си, подсвирквана от уличен художник или припявана тихо от служител на бензиностанция. Знаменитата му песен „Les Champs-Elysees“ е едно от съкровищата на френската музика, заедно с много от останалите му творби. Почива едва на 42 години, на върха на славата си (получавал е по 4000 писма седмично).
Какво да чуете от него:
Joe Dassin – „Et si tu n’existais pas“

Франсоаз Харди

Най-красивите френски поп песни, които някога ще чуете, идват от тази певица. Тя става известна извън пределите на Франция, записвайки на различни езици, появявайки се в няколко филма, обикаляйки на турнета из Европа, а музиканти като Боб Дилън, Майлс Дейвис и Мик Джагър й подаряват своето възхищение и признание. Класическата й красота пък не остава незабелязана и не след дълго Харди оставя своя ярък отпечатък и в модните среди. Ето защо никога няма да се уморите да слушате и да гледате Франсоаз.
Какво да чуете от нея:
Francoise Hardy – „Comment te dire adieu“

Мари Лафоре

Звездата на Лафоре изгрява по случайно стечение на обстоятелствата, сякаш за да покаже, че съдбата може всичко. Ама наистина всичко! В последната минута преди състезание по пеене, на Мари се налага да замести сестра си. Това я превръща в знаменита поп изпълнителка, която до ден днешен свързваме със страст и красота. Видеоклиповете на нейните изпълнения на живо са силно емоционално заредени, особено версията й на „Viens Viens“. Лафоре има необичаен и много разпознаваем глас, а песните й събуждат желание за потапяне в дебрите на страстта и любовта. Пуснете си нещо нейно и съвсем скоро ще пеете с цяло гърло (евентуално на развален френски)!
Какво да чуете от нея:
Marie Laforet – „Viens Viens“

Фрида Бокара

Бокара е родена в Мароко френска изпълнителка с италиански корени и мултиезично творчество. С оперния си вокален стил и оркестър за инструменталите, Бокара се превръща в истинска легенда. Песента “Сто хиляди песни” е типичният пример за парче, което стои зад идеята за тази статия. Направете си услуга – вземете чаша вино, отпуснете се, затворете очи и просто слушайте.
Какво да чуете от нея:
Frida Boccara – „Les Moulins de Mon Coeur“

ZAZ

Името й е Изабел Жефроа, но във Франция и в света е известна като Заз. Тя става звезда преди 10-тина години, но музиката е част от целия й живот. Като малко дете учи в Музикалната Академия на Тур цигулка, пиано, китара и пеене. На 11 години я напуска и продължава да се учи сама, вдъхновена от Вивалди, Едит Пиаф, Ела Фицжералд и Шарл Азнавур. Заз модернизира френския шансон, вкарвайки в него джазови и цигански мотиви. Силата на звученето и страстта са тези, които я превръщат в международна звезда. Внимание: музиката й е силно пристрастяваща.

Какво да чуете от нея:
ZAZ – “ Je veux”


РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ЗАПИШИ СЕ

Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега