29/08/2019

Сейлинг в Гърция: Синьото зове – част 2

Сароническият залив

Модерни марини и древни градове, спокойни води и вълнуващи острови, кратки разстояния и дълги вечери… Това е накратко Сароническият залив, най-големият залив в Егейско море. Намира се под Атива, между Атика и Пелопонес. Близостта до столицата Атина – пулсиращото сърце на Гърция – го прави особено привлекателен заради всекидневните директни полети от София. 7-те големи и отлично оборудвани марини, както и прекрасните възможности за сейлинг в една много компактна и гъсто населена от големи и малки острови акватория, са другите му предимства. Една седмица е напълно достатъчна да се вземе най-доброто от Атина и Сароническите острови. Сред най-интересните атракции тук е Коринтският канал и древният град Епидавър откъм пелопонеския бряг. Двуседмичният яхтен чартър пък може да включва и Арголическия залив с източното крайбрежие на Пелопонес. Добър вариант е и комбинацията със западните Циклади.

Саламина

Саламина е най-големият от Сароническите острови, едва 16 км от Атина. Смятан е за градския плаж на атиняните, но няма славата на типичен курортен остров. За чужденците е интересен с руините на Микенския акропол (датиращ от времето, когато Омировият герой Аякс бил цар на острова), пещерата на Еврипид, светилището на Дионисий, многобройните църкви и манастири. Тук са останките от древното пристанище Саламис при Ампелакия, които пазят спомена за едно от най-великите морски сражения на Античността – Саламинската битка от 480 г. пр. н. е., когато елините, предвождани от Темистокъл, побеждават превъзхождащата ги по численост персийска армада на Ксеркс.

Егина

Егина е най-туристическият от Сароническите острови – малко по-малък е от Саламина и е на 30 км. от Атина. Основното пристанище е главният град Егина, който от началото на 1827 г. до октомври 1829 г. е първата столица на Гърция след освобождението й от османците. Градът очарова с приятна променада с многобройни заведения и няколко пясъчни плажа. Край курорта Агия Марина пък е Храмът на Ефея от 700 г. пр.Хр., считан за най-стария запазен древногръцки храм. Той, Партенонът в Атина и Храмът на Посейдон в Сунион образуват т. нар. „свещен триъгълник на Античността“. В Егина е още светилището на Аполон и манастирът „Свети Нектарий“, един от най-големите на Балканския полуостров.

Ангистри

Ангистри е най-малкият населен остров от групата. Заобиколен от кристално чисто море и незасегнат от масовия туризъм, Ангистри е точният адрес за търсещите спокойствие и романтика и е наричан често „най-добре пазената тайна на Гърция”. Островът има две приветливи пристанища на северния бряг, по чиито плажове през лятото има доста посетители, но когато те си тръгнат с последния следобеден ферибот, Ангистри утихва.

Метана

Метана също спада към Сароническата група, макар да не е остров, защото тясна ивица суша го свързва с Арголида, т.нар. „палец” на Пелопонес. Вулканичният по произход полуостров привлича с живописните си крайбрежни селца и едноименното главно селище на югоизток, сгушено в подножието на все още активен вулкан. Негова е заслугата за лечебните термални извори, с които Метана е известен в цяла Гърция.

Порос

Порос е доста по-оживен от съседния Метана. Пясъчните му плажове са магнит не само за чуждите туристи, но и за гърците, затова в почивните дни главният му град направо се пренаселва. Порос всъщност се състои от два острова – вулканичният Сферия и по-големият, обрасъл с борови гори Калаврия. Двата са разделени от морски канал, широк едва няколко метра, и са свързани с малък мост.

Хидра

Хидра изпъква сред всички Аргосаронически острови като богато и влиятелно място още от стари времена. Островът е сборен пункт за артистичните среди и любима дестинация на заможните атиняни през уикендите. Круизните кораби също го посещават често. Архитектурата на Хидра е стриктно защитена, ново строителство не се позволява, освен ако не отговаря напълно на традиционния за острова неокласически стил. Затова всички сгради изглеждат както в миналото, когато повечето от тях са принадлежали на заможни гръцки фамилии. Другата емблема на Хидра са стотиците магарета-таксита – единственият начин за сухопътен транспорт, тъй като използването на моторни превозни средства е забранено. Плажовете не са силната страна на Хидра, за разлика от безбройните заведения, ексклузивните бутици и интензивния нощен живот. Ако на пристанището му, пълно с луксозни яхти, няма места, добър вариант за закотвяне са заливите на съседните селца Молос и Мандраки.

Спецес

Спецес е разположен е точно срещу космополитния яхтен курорт Порто Хели и също като Хидра е много популярна островна дестинация сред състоятелните гърци. Един от най-влиятелните центрове на корабоплаването в миналото, днес Спецес продължава да е богат остров със заможни жители, чиито старинни къщи и ултра модерни яхти красят крайбрежната улица на единствения му, но кипящ от живот денонощно град. Останалата част от острова е зелена и ненаселена, а почти цялото крайбрежие е осеяно с живописни заливчета, приканващи към безметежна почивка.

Цикладските острови

Едва ли в Гърция има друго по-желано и снимано място от Цикладските острови с техните белосани градчета, контрастиращи с ярко сините води на Егейско море. Фантастичните им залези – когато кървавочервеният диск на слънцето хвърля последни виоле