29/08/2019

Сейлинг в Гърция: Синьото зове – част 2

Сароническият залив

Модерни марини и древни градове, спокойни води и вълнуващи острови, кратки разстояния и дълги вечери… Това е накратко Сароническият залив, най-големият залив в Егейско море. Намира се под Атива, между Атика и Пелопонес. Близостта до столицата Атина – пулсиращото сърце на Гърция – го прави особено привлекателен заради всекидневните директни полети от София. 7-те големи и отлично оборудвани марини, както и прекрасните възможности за сейлинг в една много компактна и гъсто населена от големи и малки острови акватория, са другите му предимства. Една седмица е напълно достатъчна да се вземе най-доброто от Атина и Сароническите острови. Сред най-интересните атракции тук е Коринтският канал и древният град Епидавър откъм пелопонеския бряг. Двуседмичният яхтен чартър пък може да включва и Арголическия залив с източното крайбрежие на Пелопонес. Добър вариант е и комбинацията със западните Циклади.

Саламина

Саламина е най-големият от Сароническите острови, едва 16 км от Атина. Смятан е за градския плаж на атиняните, но няма славата на типичен курортен остров. За чужденците е интересен с руините на Микенския акропол (датиращ от времето, когато Омировият герой Аякс бил цар на острова), пещерата на Еврипид, светилището на Дионисий, многобройните църкви и манастири. Тук са останките от древното пристанище Саламис при Ампелакия, които пазят спомена за едно от най-великите морски сражения на Античността – Саламинската битка от 480 г. пр. н. е., когато елините, предвождани от Темистокъл, побеждават превъзхождащата ги по численост персийска армада на Ксеркс.

Егина

Егина е най-туристическият от Сароническите острови – малко по-малък е от Саламина и е на 30 км. от Атина. Основното пристанище е главният град Егина, който от началото на 1827 г. до октомври 1829 г. е първата столица на Гърция след освобождението й от османците. Градът очарова с приятна променада с многобройни заведения и няколко пясъчни плажа. Край курорта Агия Марина пък е Храмът на Ефея от 700 г. пр.Хр., считан за най-стария запазен древногръцки храм. Той, Партенонът в Атина и Храмът на Посейдон в Сунион образуват т. нар. „свещен триъгълник на Античността“. В Егина е още светилището на Аполон и манастирът „Свети Нектарий“, един от най-големите на Балканския полуостров.

Ангистри

Ангистри е най-малкият населен остров от групата. Заобиколен от кристално чисто море и незасегнат от масовия туризъм, Ангистри е точният адрес за търсещите спокойствие и романтика и е наричан често „най-добре пазената тайна на Гърция”. Островът има две приветливи пристанища на северния бряг, по чиито плажове през лятото има доста посетители, но когато те си тръгнат с последния следобеден ферибот, Ангистри утихва.

Метана

Метана също спада към Сароническата група, макар да не е остров, защото тясна ивица суша го свързва с Арголида, т.нар. „палец” на Пелопонес. Вулканичният по произход полуостров привлича с живописните си крайбрежни селца и едноименното главно селище на югоизток, сгушено в подножието на все още активен вулкан. Негова е заслугата за лечебните термални извори, с които Метана е известен в цяла Гърция.

Порос

Порос е доста по-оживен от съседния Метана. Пясъчните му плажове са магнит не само за чуждите туристи, но и за гърците, затова в почивните дни главният му град направо се пренаселва. Порос всъщност се състои от два острова – вулканичният Сферия и по-големият, обрасъл с борови гори Калаврия. Двата са разделени от морски канал, широк едва няколко метра, и са свързани с малък мост.

Хидра

Хидра изпъква сред всички Аргосаронически острови като богато и влиятелно място още от стари времена. Островът е сборен пункт за артистичните среди и любима дестинация на заможните атиняни през уикендите. Круизните кораби също го посещават често. Архитектурата на Хидра е стриктно защитена, ново строителство не се позволява, освен ако не отговаря напълно на традиционния за острова неокласически стил. Затова всички сгради изглеждат както в миналото, когато повечето от тях са принадлежали на заможни гръцки фамилии. Другата емблема на Хидра са стотиците магарета-таксита – единственият начин за сухопътен транспорт, тъй като използването на моторни превозни средства е забранено. Плажовете не са силната страна на Хидра, за разлика от безбройните заведения, ексклузивните бутици и интензивния нощен живот. Ако на пристанището му, пълно с луксозни яхти, няма места, добър вариант за закотвяне са заливите на съседните селца Молос и Мандраки.

Спецес

Спецес е разположен е точно срещу космополитния яхтен курорт Порто Хели и също като Хидра е много популярна островна дестинация сред състоятелните гърци. Един от най-влиятелните центрове на корабоплаването в миналото, днес Спецес продължава да е богат остров със заможни жители, чиито старинни къщи и ултра модерни яхти красят крайбрежната улица на единствения му, но кипящ от живот денонощно град. Останалата част от острова е зелена и ненаселена, а почти цялото крайбрежие е осеяно с живописни заливчета, приканващи към безметежна почивка.

Цикладските острови

Едва ли в Гърция има друго по-желано и снимано място от Цикладските острови с техните белосани градчета, контрастиращи с ярко сините води на Егейско море. Фантастичните им залези – когато кървавочервеният диск на слънцето хвърля последни виолетови искри в индиговото небе – нямат аналог в целия свят. Имена като Санторини и Миконос отдавна са се превърнали в нарицателно за лукс и модерен лайфстайл, но Милос, Парос, Наксос и още много други също има с какво да прелъстят окото, небцето и сърцето. Изборът сред Цикладските перли – общо 220 на брой, 24 от които населени – не е лесен, затова яхтеният чартър е най-добрият начин да се насладиш на прелестите им максимално.
Отправна точка за плаване из Цикладите обикновено са марините на Атина или тази в Лаврион. Най-близкият остров от групата е Кеа, намиращ се на 60 км от Атина. Характерни за региона са силните северни ветрове мелтем, които разхлаждат жегите през юли и август, но правят морето неспокойно и ограничават времето за сейлинг до няколко маса сутрин и евентуално вечер. Заради тях по-подходящи са плаване са месеците май, юни, септември и октомври. Тъй като яхтените пристанища на Цикладите не предлагат пълен набор от услуги, изборът от чартьори е ограничен. Да се обиколи целия регион в рамките дори на две седмици е практически невъзможно, но с опитен шкипер на борда това време ще напълно достатъчно да се посетят най-красивите и вълнуващи острови от групата.

Санторини

Санторини е абсолютният номер 1 не само в групата, но и измежду всички гръцки острови. Закътан в най-южната част на Цикладите, скъпоценният камък на Егейско море не прилича на никое друго място по света. Състои се от 5 скалисти острова, три от които пръстеновидно разположени и формиращи ръба на т.нар. калдера – потънал в морето кратер на вулкан, изригнал преди около 3500 години. Целият архипелаг е с диаметър от около 16 км, а на най-големият остров Фира са съсредоточени курортните перли на Санторини – главният град Фира, Имеровили и Иа. Разположени терасовидно по ръба на високи отвесни брегове, тези живописни градчета с характерните им сини църковни куполи, лабиринти от тесни каменни улички и безброй кафенета и ресторанти заслужено носят славата на Санторини като световна топ дестинация.

Милос и Фолеграндос

Милос и Фолеграндос нямат звездния статут на съседния Санторини, но също спадат към най-хубавите „любовни квартири” в Източното Средиземноморие. Залезите им са почти толкова красиви, но в комбинация с рядко спокойствие, непокътната автентичност и далеч по-малко суета. Измежду двата Милос сякаш е с едни гърди напред. И то не заради копието на прословутата статуя на Афродита в археологическия музей на острова (позната още като Венера Милоска и изложена днес в Лувъра), а заради надипленото скалисто крайбрежие с близо 80 заливчета, повечето достъпни само с лодка. Плажовете в заливите са най-различни по цвят – бели, черни, жълти, червени, лилави, а нюансите на синьото покриват цялата гама от смарагд, през аквамарин, до кобалт.

Миконос

Миконос е задължителна спирка в маршрута на всеки сейлинг тур из Цикладите. Островът е прочут както с бурния си нощен живот и заразяващата космополитна атмосфера, така и с фантастичните си плажове и архитектура. Емблематичните вятърни мелници на Миконос, издигащи се над ослепително белите къщи на едноименния главен град, са също толкова разпознаваем символ на цикладска група, колкото и сините куполи с каменните кръстове на Санторини. Дългата крайбрежна улица на града е отрупана с примамливи заведения, калдъръмените улички са обточени с бутици, барове и арт галерии, а за коктейл по залез най-доброто място е пленителният крайбрежен квартал Малката Венеция. Елия, Парадайз и Супер Парадайз са най-известните плажове на южния бряг.

Делос

Делос е най-малкия остров и най-големият музей под открито небе на Цикладите. В Древна Гърция бил считан за свещен, понеже бил родно място митовете божествените близнаци Артемида и Аполон. След залеза на Коринт станал основното търговско пристанище на Източното Средиземноморие. Днес е покрит с уникални по рода си руини като прочутата Тераса на лъвовете, храмовете на Аполон, Артемида, Хера, Дионисий и прочие, което го прави един от най-ценните обекти в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тинос

Тинос също е познат като религиозен център на Цикладите, само че в настоящето. Това, което привлича поклонниците, е църквата Панагия Евангелистрия, която приютява стара икона на Богородица, смятана за източник на чудотворно изцеление.

Парос

Парос е известен най-вече с красивия си главен град Парикия, живописното рибарско пристанище Науса, с многобройните пясъчни плажове и отличните условия за сърф и кайт. Малкият остров Антипарос е на само километър и има своя атмосфера: уютни таверни и кафенета в единственото му село и приказни малки заливчета, приканващи да хвърлиш котва в тях.

Наксос

Наксос е най-големият и най-плодородният измежду всички Цикладски острови. Благодарение разнообразния си релеф има какво да предложи на всекиго – оживени градчета, спокойни селца и превъзходни плажове. На влизане в главното пристанище Портара ще видите огромната мраморна порта, която е била част от древен храм – намира се върху островче, свързано чрез понтонен мост с града. Местната архитектура е с интересно съчетание от типични цикладски къщи, запазена венецианска крепост и елегантни неокласически сгради. Курортите на острова са концентрирани на юг, където пясъчните плажове се редуват един след друг. Във вътрешността на острова се крият десетки колоритни планински селца, запечатали традиционния живот в почти непокътнат вид.
Наксос и Парос, както и групата миниатюрни острови Куфонися, Донуса, Схинуса и Ираклия, известни като Малките Циклади, предлагат най-добрите условия за сейлинг в региона заради близко разположените си многобройни пристанища, защитените от мелтема.


РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ЗАПИШИ СЕ

Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега