22/08/2019

Сейлинг в Гърция: Синьото зове – част 1

Гърция – другото име на щастието

Ваканцията в Гърция е другото име на щастието – едва ли е нужно дълго да се убеждаваме. Гърция е приказка без край – не стига, че е на една ръка разстояние, ами и всичко в нея привлича неустоимо. Историята й велика, храната й вкусна, хората й гостоприемни, плажовете й чисти. А островите й – кой от кой по-красив и вълнуващ. От Халкидики до Крит и от Корфу до Родос, опциите за почивка в южната ни съседка са стотици. Който обаче веднъж е плавал във владенията на Посейдон, знае, че най-красивата глава от гръцкия приказен епос се чете от борда на частна яхта.
Първо, защото нищо не може да се сравни с усещането за свобода, въодушевление, романтика, интимност и динамика, изпълващи душата, докато яхтата пори вълните и вятърът гали косите. И второ, защото няма друго място на тази планета, което да предлага по-добри условия за плаване. С хилядите си острови – само обитаемите са над двеста, и дванадесетата в света по дължина брегова ивица (цели 13 676 км), със стотиците си малки пристанища и утвърдени яхтени чартьори, с безбройните усамотени заливчета и недокоснати плажове – всеки със своя уникален нюанс на синьото – Гърция е неоспоримата топ дестинация за любителите на морето и сейлинга.

Сезонът на яхтените чартъри в Гърция

КОГА?

Започват в началото на април и приключват през ноември. За пиков се смята периодът от последната седмица на юли до първата седемдневка на септември. Тогава средните слънчеви часове са най-много – над 12 на ден, температурите на водата са най-високи – средно около 25°C в открито море и до 27°C в заливите, а всички яхтени марини, чартьори, таверни, музеи и клубове работят на пълни обороти.
За тези, които предпочитат спокойствието, най-подходящи са месеците в периферията на високия сезон: май, юни, септември и октомври. Тогава времето също е приятно, а туристите на сушата са по-малко, тоест безлюдните заливи са повече. Яхтеният трафик не е толкова интензивен и макар пристанищата да не са пустинно тихи, места в тях винаги се намират. Освен това цените на яхтените чартъри са около 10% по-ниски. Допълнителен плюс за плаващите в Егейско море по това време е фактът, че непредвидимите ветрове мелтем все още не са започнали или вече са престанали.

КЪДЕ?

Пет са основните сейлинг региони в Гърция, като всеки от тях е различен и неповторим. От пищните природни картини на Йонийските острови, през аристократичната красота на Сароническия залив и идиличния покой на Спорадите, до драматичните пейзажи на Цикладите и Додеканезите – изборът от дестинации за яхтени почивки в Гърция е огромен. Разнообразието от културни забележителности, нощен живот и кулинарни изкушения е гарантирано, a насладата от плаването – неизбежна.

КАК?

Най-добре с катамаран – един все по-популярен вариант за сейлинг почивки, който според специалистите скоро ще измести еднокорпусните яхти от челната позиция в бранша. Доводите в полза на катамараните са убедителни:

Повече пространство

По правило чистата площ на катамарана отговаря на тази на 3-4 метра по-дълга еднокорпусна яхта, но усещането е като за двойно повече място. Това се дължи основно на огромния кокпит, разпънат върху двата корпуса на едно ниво с каюткомпанията. Тя на свой ред също е по-обширна, а и благодарение на множеството си големи прозорци открива почти 360-градусова панорама.

Повече комфорт

Стандартните катамарани разполагат с 4 двойни каюти за общо 8 души, които се наслаждават на комфорт в еднаква степен заради равните им размери и големите правоъгълни спални. Баните са от 2 до 4, а разположението на каютите в четирите срещуположни края ги прави идеални за по-големи компании.

Никакво люшкане

Стабилността по време на плаване и на котва е едно от най-големите предимства на катамарана. В същото време с него може да се плава също толкова бързо, т.е. стабилността не е за сметка на скоростта.

Плитко газене

Способността на катамараните да газят доста по-плитко им позволява да влизат безпроблемно в закътани заливчета и да се доближават максимално близо до брега – сериозен плюс, ако на борда има малки деца.

Как да наемем катамаран?

Вариантите за наем на катамаран са три: без екипаж, с шкипер или с пълен екипаж. Първата опция, т.нар. „bareboat charter”, предполага автентични мореплавателски емоции за тези, които искат сами да покоряват вятъра и вълните, и повече интимност и пространство – не трябват отделни каюти за персонал. Това е и по-изгодната опция, но е възможна само ако разполагате с международно признат сертификат за управление.

Чартър с шпикер

Чартърът с шпикер е препоръчителен, ако плавате за пръв път в съответния регион. При т.нар. „skippered charter” допълнителната дневна ставка обикновено е от порядъка на 150 евро – съвсем приемлив разход предвид факта, че освен сигурно и спокойно, плаването с опитен морски капитан, играещ и ролята на гид, е гарантирано по-пълноценно.

Чартър с шпикер

Чартърът с пълен екипаж е добър вариант, ако компанията ви е по-голяма. Т.нар. „crewed charter” по правило е задължителен за средния и високия клас катамарани и включва освен шкипер, хостеса, която се грижи за пазаруването, закуската, сервирането и почистването срещу около 100 евро дневно. Може да се ангажира и професионален готвач (срещу 150 евро на ден).

Изборът на катамаран зависи от броя на хората на борда, вкл. екипажа, и от желаното ниво на комфорт. Най-добрите параметри по отношение на оборудване, ергономичност, маневреност и разход на гориво в момента предлагат катамараните Lagoon. Компанията, базирана във френския град Бордо, е водещата марка в бранша, с най-доброто съотношение цена-качество и най-голямото разнообразие от модели, подходящи за всякакъв бюджет.

Йонийските острови

За начинаещи в яхтените почивки, както и за семейства с деца, Йонийско море е най-добрият вариант. През лятото в района им не е прекалено ветровито и морското вълнение не е голямо, което е от значение за опасяващите се от морска болест. Маршрутите в Йонийско море са леки, приятни и разнообразни, с възможност за изкарване дни наред в открито море плюс, но и за закотвяне в малки заливи и споделяне на задушевни вечери в идилични пристанищни градчета.
Регионът е удобен и от гледна точка на транспортните връзки. На 9 часа път от София с автомобил се стига до Лефкада – живописната столица на едноименния остров, където е една от най-добрите марини не само в Йонийско море, но и в цялото Източно Средиземноморие. Другите две основни бази, от които стартират яхтените чартъри в региона, са марината в Превеза на Епирския бряг и тази в Гувия на остров Корфу.

Предимстовто на марината в Лефкада

Наред със синия флаг и по-модерната инфраструктура, тя се намира на хвърлей от оживения градски център, свързан чрез мост с континенталния бряг. Лефкада е идеална изходна точка за опознаване на Йонийските острови, защото е разположена в сърцето на островната група – на еднакво разстояние от Корфу и Закинтос. От Лефкада възможните посоки за индивидуални яхтени круизи са две – на север или на юг. Маршрутите зависят както от личните предпочитания (повече плаване, повече къпане и плаж, или пък повече разглеждане на забележителности), така и от отделеното време за ваканция – седмица, две или повече. Грешен избор тук обаче няма.
Йонийските острови, с изключение на Лефкада за кратко, никога не са били под османско владичество. Когато османците окупират континентална Гърция, те един по един приемат венецианците за владетели и остават под тяхно управление до 1797 г. Специфичните им архитектура, културно наследство и кулинарни традиции свидетелстват именно за това. И тук духът на древна Елада обаче е на всяка крачка, което прави сейлинг ваканцията в региона фантастична смесица от история, митология и природни дадености.

Остров Корфу

Корфу е най-известният гръцки остров в Йонийско море, макар името му да е италианско. Владян е през вековете от коринтяни, византийци, нормандци, австрийци, французи, руснаци, англичани, но най-много – почти 500 години – от венецианците. Островът омагьосва с уникална архитектурна еклектика на фона на тропическа зеленина, бели брегове и лазурни води. Гръцкото име на острова е Керкира, дадено му според митологията от самия Посейдон в знак на обич към едноименната нимфа. Ще го срещнете в рекламните брошури и като Смарагдовия остров, но е познат и с прозвището Йонийската Ибиса. Всичко това прави Корфу фантастична травъл дестинация, идеална за обикаляне с яхта. Десетки живописни пристанища и приветливи заливи опасват втория по големина и първи по население Йонийски остров, а особено романтично е крайбрежието на най-високата североизточна част на острова със скритите плажове, достъпни само по море.

Остров Паксос и Антипаксос

ПАКСОС И АНТИПАКСОС са значително по-малки, но не по-малко красиви острова, които заедно с Корфу и още двайсетина необитаеми късчета суша в насред морето съставляват Северната група от Йонийските острови. С едва 2000 жители върху почти 20 кв.км, потънал в зеленината на маслинови гори, Паксос е олицетворение на традиционния гръцки начин на живот. Крайбрежието му очарова с причудливи скални форми. Макар и дълъг едва 3 км, съседният Антипаксос също има какво да предложи на посетителите си. Островът е известен с прекрасните условия за шнорхелинг в тюркоазените лагуни и със своето вино, което е може да опитате във всяка от уютните таверни, накацали по хълмовете над Врика и Вотуми – два от най-хубавите пясъчни плажове в Йонийско море.

Южната група на Йонийските острови

Намира се срещу входа на Коринтския залив и включва Кефалония, Лефкада, Закинтос и по-малките Итака, Меганиси, Каламос и Кастос. Тук ще намерите фантастични възможности за сейлинг обиколки от типа „от остров на остров”. Бреговете на трите най-големи острова са силно насечени, образувайки дълбоки и сигурни заливи, които още от дълбока древност се ползват като естествени пристанища.

Лефкада

Лефкада е неоспоримата гранд дама на сейлинга в Йонийско море още от времето на фамозния корабостроител Аристотел Онасис. Единственият остров от групата, който има сухоземна връзка с континента, предлага перфектна пристанищна инфраструктура и често е сравняван с Карибите. Имена като Порто Кацики, Катизма, Егремни и Агиофили редовно заемат челните позиции в световните класации за най-красиви плажове, а едва ли има сърфист, който да не е чувал за Василики и Агиос Йоанис. Нидри, най-големият курорт на острова, е като оживяла пощенска картичка, а едноименната островна столица Лефкада очарова с луксозната си яхтена марина, тесните улички и кокетния градски площад, около който са разположени множество магазинчета и таверни.

Меганиси

Меганаси е тихо островче близо до Лефкада с едва три селца и хиляда души население, но силно препоръчително за посещение. Колоритното пристанище Вати и сигурните заливи на острова предлагат прекрасни възможности за нощувка на котва сред абсолютно спокойствие. Същото важи за намиращите се на няколко километра на изток островчета Каламос и Кастос, предлагащи в изобилие романтика, свежест и девствени плажчета, в които водата е така прозрачна, че се вижда всяко малко камъче.

Кефалоня

Кефалоня е най-големият от Йонийските острови изглежда почти девствен в сравнение с туристическите фаворити Корфу, Лефкада и Закинтос заради опустошилото го земетресение през 1953 г. Единственото селище, останало непокътнато, е Фискардо. Най-голямата забележителност на Кефалоня обаче са плажовете, 20 от които са със син флаг. Крайбрежната ивица е с дължина 250 км и е силно нарязана, образувайки десетки малки и по-големи заливи, обградени от стръмни планински склонове. В един от тях е вероятно най-известният плаж не само в Гърция, но и в света – приказният Миртос. До пристанището Сами се намира полуподземното езеро Мелисани, описано в Омировата „Одисея”. Споменавайки Одисей, няма как да пропуснем намиращия се в съседство остров Итака, където времето сякаш е спряло.

Закинтос

Закинтос е най-южният от Йонийските острови и се намира на 8,5 морски мили от Кефалоня. Островът е толкова зелен, че в миналото венецианските му владетели го наричали „Цветето на Изтока”. Днес Закинтос е сред топ дестинациите на Гърция и задължителна спирка за всеки яхтен чартър в региона. Третият по големина остров от Йонийската група зашеметява с перфектен микс от оживени курорти, исторически градчета, райски заливи и природни феномени, редуващи се по 123-километровото му крайбрежие. Бреговете на север и на запад са стръмни и скалисти, като много от плажовете са достъпни само по вода. Най-прочутият от тях е Навагио в т.нар. Залив на корабокрушенците. Не по-малко популярна атракция са Сините пещери, врязани в скалите близо до нос Скинари. На юг и на изток бреговете са по-лесно достъпни. Там е съсредоточен курортният живот на острова, начело с парти столицата Лаганас.

Очаквайте и продължението на статията и разходката ни из останалите гръцки острови, благодарение на любезното съдействие на списание Voyage.


РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ЗАПИШИ СЕ

Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега