22/08/2019

Сейлинг в Гърция: Синьото зове – част 1

Гърция – другото име на щастието

Ваканцията в Гърция е другото име на щастието – едва ли е нужно дълго да се убеждаваме. Гърция е приказка без край – не стига, че е на една ръка разстояние, ами и всичко в нея привлича неустоимо. Историята й велика, храната й вкусна, хората й гостоприемни, плажовете й чисти. А островите й – кой от кой по-красив и вълнуващ. От Халкидики до Крит и от Корфу до Родос, опциите за почивка в южната ни съседка са стотици. Който обаче веднъж е плавал във владенията на Посейдон, знае, че най-красивата глава от гръцкия приказен епос се чете от борда на частна яхта.
Първо, защото нищо не може да се сравни с усещането за свобода, въодушевление, романтика, интимност и динамика, изпълващи душата, докато яхтата пори вълните и вятърът гали косите. И второ, защото няма друго място на тази планета, което да предлага по-добри условия за плаване. С хилядите си острови – само обитаемите са над двеста, и дванадесетата в света по дължина брегова ивица (цели 13 676 км), със стотиците си малки пристанища и утвърдени яхтени чартьори, с безбройните усамотени заливчета и недокоснати плажове – всеки със своя уникален нюанс на синьото – Гърция е неоспоримата топ дестинация за любителите на морето и сейлинга.

Сезонът на яхтените чартъри в Гърция

КОГА?

Започват в началото на април и приключват през ноември. За пиков се смята периодът от последната седмица на юли до първата седемдневка на септември. Тогава средните слънчеви часове са най-много – над 12 на ден, температурите на водата са най-високи – средно около 25°C в открито море и до 27°C в заливите, а всички яхтени марини, чартьори, таверни, музеи и клубове работят на пълни обороти.
За тези, които предпочитат спокойствието, най-подходящи са месеците в периферията на високия сезон: май, юни, септември и октомври. Тогава времето също е приятно, а туристите на сушата са по-малко, тоест безлюдните заливи са повече. Яхтеният трафик не е толкова интензивен и макар пристанищата да не са пустинно тихи, места в тях винаги се намират. Освен това цените на яхтените чартъри са около 10% по-ниски. Допълнителен плюс за плаващите в Егейско море по това време е фактът, че непредвидимите ветрове мелтем все още не са започнали или вече са престанали.

КЪДЕ?

Пет са основните сейлинг региони в Гърция, като всеки от тях е различен и неповторим. От пищните природни картини на Йонийските острови, през аристократичната красота на Сароническия залив и идиличния покой на Спорадите, до драматичните пейзажи на Цикладите и Додеканезите – изборът от дестинации за яхтени почивки в Гърция е огромен. Разнообразието от културни забележителности, нощен живот и кулинарни изкушения е гарантирано, a насладата от плаването – неизбежна.

КАК?

Най-добре с катамаран – един все по-популярен вариант за сейлинг почивки, който според специалистите скоро ще измести еднокорпусните яхти от челната позиция в бранша. Доводите в полза на катамараните са убедителни:

Повече пространство

По правило чистата площ на катамарана отговаря на тази на 3-4 метра по-дълга еднокорпусна яхта, но усещането е като за двойно повече място. Това се дължи основно на огромния кокпит, разпънат върху двата корпуса на едно ниво с каюткомпанията. Тя на свой ред също е по-обширна, а и благодарение на множеството си големи прозорци открива почти 360-градусова панорама.

Повече комфорт

Стандартните катамарани разполагат с 4 двойни каюти за общо 8 души, които се наслаждават на комфорт в еднаква степен заради равните им размери и големите правоъгълни спални. Баните са от 2 до 4, а разположението на каютите в четирите срещуположни края ги прави идеални за по-големи компании.

Никакво люшкане

Стабилността по време на плаване и на котва е едно от най-големите предимства на катамарана. В същото време с него може да се плава също толкова бързо, т.е. стабилността не е за сметка на скоростта.

Плитко газене

Способността на катамараните да газят доста по-плитко им позволява да влизат безпроблемно в закътани заливчета и да се доближават максимално близо до брега – сериозен плюс, ако на борда има малки деца.

Как да наемем катамаран?

Вариантите за наем на катамаран са три: без екипаж, с шкипер или с пълен екипаж. Първата опция, т.нар. „bareboat charter”, предполага автентични мореплавателски емоции за тези, които искат сами да покоряват вятъра и вълните, и повече интимност и пространство – не трябват отделни каюти за персонал. Това е и по-изгодната опция, но е възможна само ако разполагате с международно признат сертификат за управление.

Чартър с шпикер

Чартърът с шпикер е препоръчителен, ако плавате за пръв път в съответния регион. При т.нар. „skippered charter” допълнителната дневна ставка обикновено е от порядъка на 150 евро – съвсем приемлив разход предвид факта, че освен сигурно и спокойно, плаването с опитен морски капитан, играещ и ролята на гид, е гарантирано по-пълноценно.

Чартър с шпикер

Чартърът с пълен екипаж е добър вариант, ако компанията ви е по-голяма. Т.нар. „crewed charter” по правило е задължителен за средния и високия клас катамарани и включва освен шкипер, хостеса, която се грижи за пазаруването, закуската, сервирането и почистването срещу около 100 евро дневно. Може да се ангажира и професионален готвач (срещу 150 евро на ден).

Изборът на катамаран зависи от броя на хората на борда, вкл. екипажа, и от желаното ниво на комфорт. Най-добрите параметри по отношение на оборудване, ергономичност, маневреност и разход на гориво в момента предлагат катамараните Lagoon. Компанията, базирана във френския град Бордо, е водещата марка в бранша, с най-доброто съотношение цена-качество и най-голямото разнообразие от модели, подходящи за всякакъв бюджет.

Йонийските острови

За начинаещи в яхтените почивки, както и за семейства с деца, Йонийско море е най-добрият вариант. През лятото в района им не е прекалено ветровито и морското вълнение не е голямо, което е от значение за опасяващите се от морска болест. Маршрутите в Йонийско море са леки, приятни и разнообразни, с възможност за изкарване дни наред в открито море плюс, но и за закотвяне в малки заливи и споделяне на задушевни вечери в идилични пристанищни градчета.
Регионът е удобен и от гледна точка на транспортните връзки. На 9 часа път от София с автомобил се стига до Лефкада – живописната столица на едноименния остров, където е една от най-добрите марини не само в Йонийско море, но и в цялото Източно Средиземноморие. Другите две основни бази, от които стартират яхтените чартъри в региона, са марината в Превеза на Епирския бряг и тази в Гувия на остров Корфу.

Предимстовто на марината в Лефкада

Наред със синия флаг и по-модерната инфраструктура, тя се намира на хвърлей от оживения градски център, свързан чрез мост с континенталния бряг. Лефкада е идеална изходна точка за опознаване на Йонийските острови, защото е разположена в сърцето на островната група – на еднакво разстояние от Корфу и Закинтос. От Лефкада възможните посоки за индивидуални яхтени круизи са две – на север или на юг. Маршрутите зависят както от личните предпочитания (повече плаване, повече къпане и плаж, или пък повече разглеждане на забележителности), така и от отделеното време за ваканция – седмица, две или повече. Грешен избор тук обаче няма.
Йонийските острови, с изключение на Лефкада за кратко, никога не са били под османско владичество. Когато османците окупират континентална Гърция, те един по един приемат венецианците за владетели и остават под тяхно управление до 1797 г. Специфичните им архитектура, културно наследство и кулинарни традиции свидетелстват именно за това. И тук духът на древна Елада обаче е на всяка крачка, което прави сейлинг ваканцията в региона фантастична смесица от история, митология и природни дадености.

Остров Корфу

Корфу е най-известният гръцки остров в Йонийско море, макар името му да е италианско. Владян е през вековете от коринтяни, византийци, нормандци, австрийци, французи, руснаци, англичани, но най-много – почти 500 години – от венецианците. Островът омагьосва с уникална архитектурна еклектика на фона на тропическа зеленина, бели брегове и лазурни води. Гръцкото име на острова е Керкира, дадено му според митологията от самия Посейдон в знак на обич към едноименната нимфа. Ще го срещнете в рекламните брошури и като Смарагдовия остров, но е познат и с прозвището Йонийската Ибиса. Всичко това прави Корфу фантастична травъл дестинация, идеална за обикаляне с яхта. Десетки живописни пристанища и приветливи заливи опасват втория по големина и първи по население Йонийски остров, а особено романтично е крайбрежието на най-високата североизточна част на острова със скритите плажове, достъпни само по море.

Остров Паксос и Антипаксос

ПАКСОС И АНТИПАКСОС са значително по-малки, но не по-малко красиви острова, които заедно с Корфу и още двайсетина необитаеми късчета суша в насред морето съставляват Северната група от Йонийските острови. С едва 2000 жители върху почти 20 кв.км, потънал в зеленината на маслинови гори, Паксос е олицетворение на традиционния гръцки начин на живот. Крайбрежието му очарова с причудливи скални форми. Макар и дълъг едва 3 км, съседният Антипаксос също има какво да предложи на посетителите си. Островът е известен с прекрасните условия за шнорхелинг в тюркоазените лагуни и със своето вино, което е може да опитате във всяка от уютните таверни, накацали по хълмовете над Врика и Вотуми – два от най-хубавите пясъчни плажове в Йонийско море.

Южната група на Йонийските острови

Намира се срещу входа на Коринтския залив и включва Кефалония, Лефкада, Закинтос и по-малките Итака, Меганиси, Каламос и Кастос. Тук ще намерите фантастични възможности за сейлинг обиколки от типа „от остров на остров”. Бреговете на трите най-големи острова са силно насечени, образувайки дълбоки и сигурни заливи, които още от дълбока древност се ползват като естествени пристанища.

Лефкада

Лефкада е неоспоримата гранд дама на сейлинга в Йонийско море още от времето на фамозния корабостроител Аристотел Онасис. Единственият остров от групата, който има сухоземна връзка с континента, предлага перфектна пристанищна инфраструктура и често е сравняван с Карибите. Имена като Порто Кацики, Катизма, Егремни и Агиофили редовно заемат челните позиции в световните класации за най-красиви плажове, а едва ли има сърфист, който да не е чувал за Василики и Агиос Йоанис. Нидри, най-големият курорт на острова, е като оживяла пощенска картичка, а едноименната островна столица Лефкада очарова с луксозната си яхтена марина, тесните улички и кокетния градски площад, около който са разположени множество магазинчета и таверни.

Меганиси

Меганаси е тихо островче близо до Лефкада с едва три селца и хиляда души население, но силно препоръчително за посещение. Колоритното пристанище Вати и сигурните заливи на острова предлагат прекрасни възможности за нощувка на котва сред абсолютно спокойствие. Същото важи за намиращите се на няколко километра на изток островчета Каламос и Кастос, предлагащи в изобилие романтика, свежест и девствени плажчета, в които водата е така прозрачна, че се вижда всяко малко камъче.

Кефалоня

Кефалоня е най-големият от Йонийските острови изглежда почти девствен в сравнение с туристическите фаворити Корфу, Лефкада и Закинтос заради опустошилото го земетресение през 1953 г. Единственото селище, останало непокътнато, е Фискардо. Най-голямата забележителност на Кефалоня обаче са плажовете, 20 от които са със син флаг. Крайбрежната ивица е с дължина 250 км и е силно нарязана, образувайки десетки малки и по-големи заливи, обградени от стръмни планински склонове. В един от тях е вероятно най-известният плаж не само в Гърция, но и в света – приказният Миртос. До пристанището Сами се намира полуподземното езеро Мелисани, описано в Омировата „Одисея”. Споменавайки Одисей, няма как да пропуснем намиращия се в съседство остров Итака, където времето сякаш е спряло.

Закинтос

Закинтос е най-южният от Йонийските острови и се намира на 8,5 морски мили от Кефалоня. Островът е толкова зелен, че в миналото венецианските му владетели го наричали „Цветето на Изтока”. Днес Закинтос е сред топ дестинациите на Гърция и задължителна спирка за всеки яхтен чартър в региона. Третият по големина остров от Йонийската група зашеметява с перфектен микс от оживени курорти, исторически градчета, райски заливи и природни феномени, редуващи се по 123-километровото му крайбрежие. Бреговете на север и на запад са стръмни и скалисти, като много от плажовете са достъпни само по вода. Най-прочутият от тях е Навагио в т.нар. Залив на корабокрушенците. Не по-малко популярна атракция са Сините пещери, врязани в скалите близо до нос Скинари. На юг и на изток бреговете са по-лесно достъпни. Там е съсредоточен курортният живот на острова, начело с парти столицата Лаганас.

Очаквайте и продължението на статията и разходката ни из останалите гръцки острови, благодарение на любезното съдействие на списание Voyage.Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега