22/08/2019

Сейлинг в Гърция: Синьото зове – част 1

Гърция – другото име на щастието

Ваканцията в Гърция е другото име на щастието – едва ли е нужно дълго да се убеждаваме. Гърция е приказка без край – не стига, че е на една ръка разстояние, ами и всичко в нея привлича неустоимо. Историята й велика, храната й вкусна, хората й гостоприемни, плажовете й чисти. А островите й – кой от кой по-красив и вълнуващ. От Халкидики до Крит и от Корфу до Родос, опциите за почивка в южната ни съседка са стотици. Който обаче веднъж е плавал във владенията на Посейдон, знае, че най-красивата глава от гръцкия приказен епос се чете от борда на частна яхта.
Първо, защото нищо не може да се сравни с усещането за свобода, въодушевление, романтика, интимност и динамика, изпълващи душата, докато яхтата пори вълните и вятърът гали косите. И второ, защото няма друго място на тази планета, което да предлага по-добри условия за плаване. С хилядите си острови – само обитаемите са над двеста, и дванадесетата в света по дължина брегова ивица (цели 13 676 км), със стотиците си малки пристанища и утвърдени яхтени чартьори, с безбройните усамотени заливчета и недокоснати плажове – всеки със своя уникален нюанс на синьото – Гърция е неоспоримата топ дестинация за любителите на морето и сейлинга.

Сезонът на яхтените чартъри в Гърция

КОГА?

Започват в началото на април и приключват през ноември. За пиков се смята периодът от последната седмица на юли до първата седемдневка на септември. Тогава средните слънчеви часове са най-много – над 12 на ден, температурите на водата са най-високи – средно около 25°C в открито море и до 27°C в заливите, а всички яхтени марини, чартьори, таверни, музеи и клубове работят на пълни обороти.
За тези, които предпочитат спокойствието, най-подходящи са месеците в периферията на високия сезон: май, юни, септември и октомври. Тогава времето също е приятно, а туристите на сушата са по-малко, тоест безлюдните заливи са повече. Яхтеният трафик не е толкова интензивен и макар пристанищата да не са пустинно тихи, места в тях винаги се намират. Освен това цените на яхтените чартъри са около 10% по-ниски. Допълнителен плюс за плаващите в Егейско море по това време е фактът, че непредвидимите ветрове мелтем все още не са започнали или вече са престанали.

КЪДЕ?

Пет са основните сейлинг региони в Гърция, като всеки от тях е различен и неповторим. От пищните природни картини на Йонийските острови, през аристократичната красота на Сароническия залив и идиличния покой на Спорадите, до драматичните пейзажи на Цикладите и Додеканезите – изборът от дестинации за яхтени почивки в Гърция е огромен. Разнообразието от културни забележителности, нощен живот и кулинарни изкушения е гарантирано, a насладата от плаването – неизбежна.

КАК?

Най-добре с катамаран – един все по-популярен вариант за сейлинг почивки, който според специалистите скоро ще измести еднокорпусните яхти от челната позиция в бранша. Доводите в полза на катамараните са убедителни:

Повече пространство

По правило чистата площ на катамарана отговаря на тази на 3-4 метра по-дълга еднокорпусна яхта, но усещането е като за двойно повече място. Това се дължи основно на огромния кокпит, разпънат върху двата корпуса на едно ниво с каюткомпанията. Тя на свой ред също е по-обширна, а и благодарение на множеството си големи прозорци открива почти 360-градусова панорама.

Повече комфорт

Стандартните катамарани разполагат с 4 двойни каюти за общо 8 души, които се наслаждават на комфорт в еднаква степен заради равните им размери и големите правоъгълни спални. Баните са от 2 до 4, а разположението на каютите в четирите срещуположни края ги прави идеални за по-големи компании.

Никакво люшкане

Стабилността по време на плаване и на котва е едно от най-големите предимства на катамарана. В същото време с него може да се плава също толкова бързо, т.е. стабилността не е за сметка на скоростта.

Плитко газене

Способността на катамараните да газят доста по-плитко им позволява да влизат безпроблемно в закътани заливчета и да се доближават максимално близо до брега – сериозен плюс, ако на борда има малки деца.

Как да наемем катамаран?

Вариантите за наем на катамаран са три: без екипаж, с шкипер или с пълен екипаж. Първата опция, т.нар. „bareboat charter”, предполага автентични мореплавателски емоции за тези, които искат сами да покоряват вятъра и вълните, и повече интимност и пространство – не трябват отделни каюти за персонал. Това е и по-изгодната опция, но е възможна само ако разполагате с международно признат сертификат за управление.

Чартър с шпикер

Чартърът с шпикер е препоръчителен, ако плавате за пръв път в съответния регион. При т.нар. „skippered charter” допълнителната дневна ставка обикновено е от порядъка на 150 евро – съвсем приемлив разход предвид факта, че освен сигурно и спокойно, плаването с опитен морски капитан, играещ и ролята на гид, е гарантирано по-пълноценно.

Чартър с шпикер

Чартърът с пълен екипаж е добър вариант, ако компанията ви е по-голяма. Т.нар. „crewed charter” по правило е задължителен за средния и високия клас катамарани и включва освен шкипер, хостеса, която се грижи за пазаруването, закуската, сервирането и почистването срещу около 100 евро дневно. Може да се ангажира и професионален готвач (срещу 150 евро на ден).

Изборът на катамаран зависи от броя на хората на борда, вкл. екипажа, и от желаното ниво на комфорт. Най-добрите параметри по отношение на оборудване, ергономичност, маневреност и разход на гориво в момента предлагат катамараните Lagoon. Компанията, базирана във френския град Бордо, е водещата марка в бранша, с най-доброто съотношение цена-качество и най-голямото разнообразие от модели, подходящи за всякакъв бюджет.