23/12/2019

9 Коледни съвета

В една приказна Вселена, Коледа е светъл празник, в който семействата се събират, за да прекарат пълноценно време заедно пред бумтяща камина, докато си говорят колко много се обичат и се държат за ръце.

Истината за празниците обаче може да бъде видяна и малко по-различно и стресът да бъде право пропорционален на броя на членовете в семейството. На тази страна на Коледните празници обръща мнимание един интересен коледен филм на веригата LIDL, който ни направи впечатление и ни накара да се замислим дали в днешното консуматорско общество не оставяме понякога истински важните неща на заден план, заети да се суетим около скъпите подаръци и богатата трапеза, като неизменна част от празника са и задълителните постове в социалните мрежи. В един момент ставаме част от огромен парадокс – празниците ни са великолепни, погледнати през Instagram, но докато сме се чудили как да композираме атмосферата, в стремеж да направим перфектната снимка, сме пропуснали да поговорим с близките си, които така или иначе вече не виждаме много често. Така Коледа е отминала неусетно, ние се връщаме към нормалното ежедневие, а дори не сме успели да се насладим на уюта и спокойствието, които можем да усетим само край любимите си хора.

Затова решихме да си направим малък списък с неща, които да се опитаме да правим (или да не правим) на Коледа. И понеже чувстваме всички вас, нашите читатели, като част от голямото ни Нарру семейство, споделяме списъка, за да се замислите и вие и да прекарате по-качествено време с близките си на най-светлия празник.

1.Украсата

Започваме с нея, защото украсата е предвестник на идващите празници. Обикновено преобразяването на дома с празнични одежди е нещо приятно, но по-старателните домакини не биха допуснали да украсяват преди всичко да заблести от чистота. Освен това винаги я има чуденката „Прекалено рано ли е за елха?“. Ето и нашия съвет – не бързайте. Изчакайте децата/внуците, извадете украсата, пуснете коледни песни, сипете си чаша червено вино и просто ги оставете да се вихрят. И на вас ще ви е приятно, и те ще се забавляват, а и няма да минава инспекция, която да проверява колко добре сте почистили и украсили. Не сещаме за по-добра win-win стратегия.

2. Подаръците.

Да, много стресов момент! Кога да пазаруваме? Какво да вземем? Дали подаръкът за Димитър не е по-малък от този за Гошко и прочие, и прочие. Истината е, че моловете се превръщат в много претъпкано място около празниците, така че ако не ви се блъска с тълпата, пазарувайте онлайн. Направете си списък с нещата, които мислите да подарите, поръчайте всичко, което може да се поръча онлайн, заредете се с опаковъчна хартия и опаковайте сами по реда на пристигане на пратките. Препоръчваме да се захванете с тази дейност в началото на декември и така леко и без стрес ще сте готови много преди Коледа. Каквото и да решите, винаги помнете – Коледа не е за подаръците! Не е важно колко са скъпи и големи, а да са подарени с грижа и любов.

3. Трапезата

Не е тайна, че майката в семейството отнася целия стрес покрай подготовката на празничната трапеза. Не и този път! Направете списък с гозбите, които искате да приготвите и разпределете ролите. Един ще прави салата, друг – десерт, трети – заготовки за основното. Всеки може да бъде полезен с нещо, а и ще бъде един вид team work. И тук препоръчваме рецептата с подреждането на елхата – пуснете си коледна музика, сипете си чаша вино и се забавлявайте. Оставете най-малките да декорират масата. Воаля! Ще сте готови преди да сте се усетили.

4. Телефоните

Много е трудно, но направете договорката още с пристигането на домочадието и зарежете телефоните. Представете им го като експеримент. Изключете ги и ги съберете в кутия. Ако някой посегне към кутията го санкционирайте да измие всички чинии след вечерята. Припомнете им правилото „Под моя покрив важат моите правила“. Вместо взиране в екраните, снимане и споделяне, говорете. Нека всеки да разкаже за най-хубавите си моменти през изминалата година и целите, които си поставя през предстоящата. Извадете старите семейни албуми и се смейте от сърце. Играйте настолни игри, танцувайте на коледна музика, разказвайте си вицове… Поставете началото на нова традиция и прекарайте истински пълноценно време заедно.

5. Бързай бавно

Добре е да мислим за празниците като за маратон, а не спринт. Няма нужда всяка вечер да осъмваме, пеейки All I Want For Christmas Is You, или да готвим 7-степенно меню за третия братовчед и втората му жена, които ще наминат. Това съвсем не означава да се ограничаваме в забавленията, напротив. Просто да се впуснем в тях с идеята, че заслужаваме да им се насладим пълноценно.

6. Три дена яли…

Сладките и солените изкушения са навсякъде, масите се огъват от храна – изпращаме старата година с изобилие, за да е и новата такава.  Накъдето и да се обърнем, някой поднася или поръчва нещо вкусно, а след това се чувстваме преяли и натежали… Има начин обаче хем да уважим традициите и да се поглезим, хем след това да сме във форма за следващото приключение. Ключът е в опитването – по малко от различни неща, вместо да опразваме тавата с основното; в даването на шанс и на салатите и плодовете; и в движението – дори да са само танци или разходка до Коледния базар.