08/02/2019

Любовта и виното – една двойка свързана във вечността

Какво е една секунда?

Толкова трае онзи кратък момент, в който бутилката пуска корковата тапа на свобода и издава онзи пукащ звук на удовлетворение. Удовлетворението, че скоро ще се докоснем или до истината, или до блаженото безвремие, които виното носи.

Толкова отнема и нечий поглед да засече друг. Точният поглед. Една секунда и вече знаеш, че има само една истина и искаш да останеш с нея в блажено безвремие. Колко си приличат всъщност виното и любовта!

Алкохолно съдържание, достатъчно да замъгли преценката, да те задържи в онази зона, където няма правилно и няма грешно, да утрои усещането за хубаво и лошо, за удоволствие и агония.

Вкус, който не е за всеки, но пък за всеки си има правилният вкус. Сладък, нагарчащ, тръпчив или комбинация от всичко. Купаж от емоции и серия от нюанси.

Човек, който се увива като лозе около другия, защото само така живее и расте. А година след година, сезон след сезон добре отглежданата любов дава най-хубавата реколта.

Не можеш да направиш вино без грижа и внимание. И любовта така вехне като необрано грозде, ако няма ръце, които да се протягат към нея, ако няма уважение и нежност, с които да се напоява почвата й. А примеш ли я за даденост, стане ли тя ежедневие, вместо празник, ти си се превърнал в алкохолик, който не заслужава виното, което пие. Защото всяка глътка е дар – като всеки поет дъх и всяко отваряне на очите.

Но изкушението и опиянението вървят ръка за ръка и с виното, и с любовта. Да си трезвен не е никак поетично, но да си постоянно пиян е някак трагично. Истинското щастие е в онази златна среда на леко съзнателно опиянение, когато щом имаш сетивата си и тези чувства, значи имаш всичко.

И ако ти си от онези, имали късмета да изживеят тази една секунда с пукащия звук от корковата тапа, който така напомня на звука, когато сърцето ти се отваря за друг, то тази вечер пий за това!

Ако си от онези, които в глътката вино умеят да открият блаженството на вкуса и обонянието, значи знаеш какво е да си жив  и тази вечер пий за това!

Ако си от онези, които имат чужда чаша, в която да ударят своята и този звън, придружен с мълчалив поглед казва много повече от хиляди думи, то тази вечер пий за това!

Любовта и виното – една двойка, свързана във вечността. Ако си от онези, които са намерили своето място в тази вечност, то тази вечер пий за това!

Наздраве! За една добра година!