08/02/2019

Любовта и виното – една двойка свързана във вечността

Какво е една секунда?

Толкова трае онзи кратък момент, в който бутилката пуска корковата тапа на свобода и издава онзи пукащ звук на удовлетворение. Удовлетворението, че скоро ще се докоснем или до истината, или до блаженото безвремие, които виното носи.

Толкова отнема и нечий поглед да засече друг. Точният поглед. Една секунда и вече знаеш, че има само една истина и искаш да останеш с нея в блажено безвремие. Колко си приличат всъщност виното и любовта!

Алкохолно съдържание, достатъчно да замъгли преценката, да те задържи в онази зона, където няма правилно и няма грешно, да утрои усещането за хубаво и лошо, за удоволствие и агония.

Вкус, който не е за всеки, но пък за всеки си има правилният вкус. Сладък, нагарчащ, тръпчив или комбинация от всичко. Купаж от емоции и серия от нюанси.

Човек, който се увива като лозе около другия, защото само така живее и расте. А година след година, сезон след сезон добре отглежданата любов дава най-хубавата реколта.

Не можеш да направиш вино без грижа и внимание. И любовта така вехне като необрано грозде, ако няма ръце, които да се протягат към нея, ако няма уважение и нежност, с които да се напоява почвата й. А примеш ли я за даденост, стане ли тя ежедневие, вместо празник, ти си се превърнал в алкохолик, който не заслужава виното, което пие. Защото всяка глътка е дар – като всеки поет дъх и всяко отваряне на очите.

Но изкушението и опиянението вървят ръка за ръка и с виното, и с любовта. Да си трезвен не е никак поетично, но да си постоянно пиян е някак трагично. Истинското щастие е в онази златна среда на леко съзнателно опиянение, когато щом имаш сетивата си и тези чувства, значи имаш всичко.

И ако ти си от онези, имали късмета да изживеят тази една секунда с пукащия звук от корковата тапа, който така напомня на звука, когато сърцето ти се отваря за друг, то тази вечер пий за това!

Ако си от онези, които в глътката вино умеят да открият блаженството на вкуса и обонянието, значи знаеш какво е да си жив  и тази вечер пий за това!

Ако си от онези, които имат чужда чаша, в която да ударят своята и този звън, придружен с мълчалив поглед казва много повече от хиляди думи, то тази вечер пий за това!

Любовта и виното – една двойка, свързана във вечността. Ако си от онези, които са намерили своето място в тази вечност, то тази вечер пий за това!

Наздраве! За една добра година!


РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ЗАПИШИ СЕ

Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега