17/01/2020

Нарру на път: Какъв тип пътешественик сте?

Пътешествие! Самото произнасяне на думата вече ни настройва за приключения, чувстваме се различни и много по-интересни на самите себе си.

Пътешествие! Тайнство, екзотика, романтика, възможност да се самопознаем, падане на бариерите, защото на път всичко е позволено, дори в Библията го пише.

Но как се държим, когато дойде блаженият момент на пътешествието? Истината е, че всеки разбира пътуването по различен начин – от планирано с часовникарска прецизност, през опознавателно, но без натиска на групата, до безцелно шляене в неизвестна посока.

Какъв тип пътешественик сте вие?

В  английския се използват степените easy, medium и hard, ние ще ги наречем туристи, пътешественици и изследователи-приключенци.

Туристите

Те са най-масовият тип пътуващи хора, които обаче винаги ще останат напълно неясни за другите два вида. Най-често  пътуват организирано – наемат си агенция, която да планира всичко за тях, имат екскурзовод, който да ги напътства и пр. Нямат склонност към излишните приключения, а когато са на екзотично пътуване, предпочитат да го прекарат  all inclusive около басейна на комплекса. Те не се интересуват прекалено много от начина на живот на мястото, на което се намират и отбягват експерименти с местната кухня. В техните ваканции няма нищо лошо, те просто си почиват и отчитат дейност в социалните мрежи, колкото и да е неразбираемо това за следващите две групи пътуващи.

Пътешествениците

Пътешествениците са странен хибрид между туристи и приключенци. Те са взели най-интригуващото от двата свята и са го адаптирали към своя начин на пътуване. Те плануват нещата – купуват самолетни билети много време преди заминаването си, избират най-подходящото airbnb по серия критерии: цена-местоположение-удобства, резервират билети за най-желаните от тях туристически забележителности, както и кола под наем. Пътешествениците държат на комфорта и на независимостта. Те избират хубави ресторанти,  опитват всяка местна гозба, стремят се да посещават “нетуристическите” места, но все пак внимават да не са прекалено екзотични, за  да попият максимално от духа на locals, но никога не оставят комфорта си на заден план. Не обичат да са част от група или да се съобразяват с хора и часове, но често стават жертви на часовника, защото самостоятелните им обиколки ги хвърлят в непрестанно бързане от едно място до друго.

Изследователи-приключенци

Или hard core-ът сред пътуващите. Отличителен белег – огромните раници. Те често се озовават на места, които въобще не са били в и без друго беглия им план за пътуване. Летят с нискотарифни авиолинии, спят най-често в хостели и се хранят предимно със street food, но никой друг не умее да се слива с местните така, както те умеят. Те заживяват с духа на мястото, в което се намират, още щом хвърлят раниците в хостела. Често пътуват за дълги периоди от време, защото 10-дневно и дори едномесечно пътуване не ги устройва съвсем. Нямат план за следващия ден – където ги отвее вятърът. Често се губят, в много случаи, дори умишлено. Не посещават туристически забележителности, но не защото не ги харесват, а защото там ще трябва да се слеят с тълпите от туристи и пътешественици, а те бягат от тях като дявол от тамян. Въобще backpacker-ите (световната дума за тази група) отричат всичко, което останалите две групи правят. Може би единствената по-висока степен на пътуващ екстремизъм са solo travelers или приключенците, които пътуват по този начин, но абсолютно сами.