14/02/2020

История на празника Свети Валентин и къде да прекараме Деня на влюбените

Червени рози, картички, подаръци, секси бельо, балони и целувки – така честваме всяка година по едно и също време празника на влюбените – Свети Валентин. Ден, в който засвидетелстваме любовта си към половинката – ден свободен скандали.

Откъде обаче идва този празник, който последните  години навлезе сред българските традиции и е на път да се намести до Коледа и Великден по важност.

Празникът Свети Валентин

Свети Валентин се празнува на 14-и февруари. На тази дата двойката изразява любовта си един към друг, като си изпраща поздравителни картички.

Наименованието на празника идва от името на християнски мъченик Валентин, живял през 3 век. За първи път 14 февруари е обявен за честване от папа Геласий I през 494 година.

Чак през 14 век обаче в Англия започва да се превръща в ритуал да се разменят любовни послания под формата на валентинки. С течение на времето традициите на празника се променят и съвременните символи на любовта стават сърцето и образът на крилатия Купидон.

През втората половина на 20 век ръчно написаните послания са заменени от готови картички и размяна на подаръци, обикновено от страна на мъжа към жената. Най-популярните подаръци по повод на празника са бижута, червени рози, шоколадови бонбони…и, разбира се шампанко, защото то върви със сълзи, но на Свети Валентин те са от щастие.

Денят на любовта като комерсиален празник

Изчислено е, че всяка година се изпращат над 1 милион картички на 14-и февруари. Оказва се, че след Коледа това е най-масовото разменяне на послания през годината.

Друг символ на Деня на влюбените е червената роза – това е така, защото тя е любимото цвете на римската богиня на любовта – Венера. Розите са символ на страст и романтика. Само миналата година в Европа са се подарили 50 милиона червени рози по повод Свети Валентин, както и постоянно расте броя на продадените балони във формата на сърца.

Всички знаем обаче, че любовта не е чувство, което се показва един път в годината, затова не се надявайте, че с един жест на Св. Валетин работата е свършена.

Но пък и без този жест – нещата  няма да се получат, така че ето нашите предложения

как да прекарате незабравима и сравнително лесна за организиране вечер с любимия, като го изненадате приятно. 

 

Ако сте от тези двойки, които предпочитат да прекарат празника в компания, на шумно място с хубави коктейли и качествена храна сме подбрали перфектното място за вас – SASA Fashion Club. Там ще можете да се позабавлявате заедно с половинката си, да послушата специалната музикална програма и да се почувствате модерно влюбени. Другото ни предложение за двойките, които предпочитат по-нестандартно прекарване на празника е концертът на група Остава в клуб Терминал 1. Хубава, българска музика, различни хора и атмосфера, както и вино на корем – все пак да не забравяме, че някои от нас празнуват традиционния, български празник – Трифон Зарезан.

Колко често ходите на театър? Почти не ви остава време за това. Ето един чудесен повод да заведете половинката си на тематично представление в Театър София – „Женитба“. Внимавайте само да не разчете погрешно сигналите и да реши, че сте готови да й предложите брак. Но пък ако това наистина е така – пиесата е идеално прелюдие.А  след това ще ви остане време за истинка и така желана от всички дами романтична вечеря.

Най-накрая стигаме до кулминацията – вечеря за двама.

Перфектното изживяване, което ще направи вечерта повече от специална е вечеря за двама в новооткрития Captain Cook в сърцето на София – точно на жълитте павета на площад Народно събрание. Изобилие от морски дарове, включително и афродизиака на афродизиаците – пресни стриди от Нормандия, съвършено телешко от породата Блек ангъс, френски десерти и най-добрата винена селекция в града, без преувеличение.

А ако сте от онези двойки, които обичат да се изненадват взаимно – най-доброто ни предложение да прекарате Денят на влюбените е във Вечния град– Рим. Заведете половинката си на Испанските стъпала и изжиейте по италиански романтична вечер сред напълно непознати. Защо не Париж – защото е клише, а и жълтите жилетки малко развалят празничното настроение.