08/02/2019

Нарру trends: Най-горещите тенденции в храненето за 2019

Всяка година световните експерти по хранене се обединяват около водещите трендове и ни представят “най-вкусните” прогнози на света. След като 2018-та премина под знака  нагрижата за околната среда, предотвратяване разхищението на продукти чрез пълното им оползотворяване и рециклиране, новата година прави поредната крачка напред в храненето с кауза.

 

Хранително хакерство

Пица с тесто от карфиол, спагети от тиквички, ориз  от броколи, нахутен чипс, сладолед от банан и авокадо – все по-често ще срещаме подобни примери за храни, при които не толкова здравословни компоненти са заменени от по-богати на фибри и протеини и по-бедни на калории продукти. Освен интересни, вкусни и полезни, тези ястия са и изключително забавни.

 

 

Здраве в чинията

Живи бактерии и дрожди – през 2019 г. Ще чуваме за пробиотиците все по-често, и то не под формата на хапчета, а като част от състава на различни храни. Стомахът и кожата ни ще ни благодарят всеки път когато посягаме към функционални пробиотични съставки като гранола, овесени ядки, ядкови масла и протеинови барове. Т.нар. „пробиотична интеграция“ е горещ тренд в хране нето и киселото мляко ще има сериозна конкуренция, но ние спокойно можем да се придържаме и към добрата българска класика.

 

Новото зелено: коноп

Конопените семена и масла не са нищо ново за любителите на здравословното хранене и грижата за тялото. Те се намират в много храни – от вафли до сушена паста. Но за 2019 г. експертите прогнозират, че списъкът с конопени продукти ще се разшири и ще започнем да ги срещаме още по-често. Пренебрегнете едностранчивата репутация на това растение и оценете многобройните му хранителни предимства.

 

Гъбена революция

Гъбите не само ни дават умами (петия вкус), но и са диетична, засищаща и интересна храна. Не случайно те ще са “примата” на хранителната сцена през 2019. Ще ги виждаме в най-различни варианти и ще се запознаваме с нови видове- както местни, така и по-екзотични като Шийтаке, Еноки, Портобело. Струва си да се отбележи, че гъбите са единствения източник на витамин D в растителното царство.

 

Тайната съставка

През тази година кулинарите преоткриват подправката сумак. Богата на антиоксиданти и с екзотични нотки, ще я срещаме все по-често в салати, маринати и сосове. Вкусът на сумака е специфичен и пристрастяващ, като скоро няма да си представяте как сте живели без него.

 

 

Сладко изкушение

Всички обичаме шоколад и знаем за чудесата, които прави за настроението и вкусовите ни рецептори. През тази година обаче ще трябва да го оценим още повече като деликатесът, който е. Причината е, че повече от половината от световното производство на какао идва от Западна Африка, където фермерите се борят с лоша реколта. Заради дефицитът се очаква и цената на шоколада да се удвои в следващите пет години. Още една причина да не пропускаме възможност да му се насладим.

 

Бай-бай, смутита

През тази година царуването на смутита ще бъде заменено от добрите стари супи. Били те свежи като таратор и гаспачо, или топла хранителна прегръдка като класическата пилешка или крем супа, те заслужено се връщат в центъра на вниманието ни. Аплодирани от специалистите нутриционисти, които препоръчват да ги консумираме максимално често, супите щадят стомаха и осигуряват едновременно и хидратация, и засищане.


РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН
ЗАПИШИ СЕ

Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега