30/12/2019

Happy New Year или традициите по света

Ако сте решили да посрещате Нова година в чужбина, а не в България, преди да тръгнете на път е хубаво да се запознаете с традициите и обичаите, които ви очакват в предпочитаната от вас дестинация. Много често предприемаме пътуване с очакването, че Нова година си е една и съща навсякъде по света, но с изненада откриваме, че не навсякъде се сурвакат, похапват печено прасенце и с кукери прогонват злото. И за да няма изненади, ви предлагаме няколко любопитни примера от света.

Започваме с най-близката и посещавана дестинация от българи, а именно Гърция.

В Гърция Нова година е по-голям празник дори от Коледа, когато св. Василий влиза нощем в домовете на хората и оставя подаръци в обувките на всяко дете. Във всеки дом се разчупва Василопита – традиционен новогодишен хляб, който се приготвя с мастикс/дъвка/, в който се скрива сребърна или златна монета. Гърците вярват, че първият човек, който влезе в дома им на 1-ви януари, ще им донесе късмет. Затова и много внимават кого са поканили.

Датчаните се подготвят цяла година за новогодишната нощ. Подготовката се състои в събиране на чинии с които на 31 декември те отиват пред входната врата на своите близки и приятели и започват да ги чупят. Те вярват, че това прави дружбата помежду им още по-силна и здрава. Няма информация кой почиства след това.

Във Финландия в новогодишната нощ девойките хвърлят през рамото си обувка. Поверието е, че ако тя падне с върха си към вратата – предстои сватба. Подобни обичай имат и прибалтийските страни, където не сядат без традиционните рибни ястия и пай с конско месо.

В Испания  спазват традицията в новогодишната нощ да изядат точно 12 зърна грозде. По едно на всяка секунда преди полунощ. С всяко изядено зърно, върви новогодишно желание. Според поверието това им носи гаранция, че щастието ще им бъде верен спътник през всичките 12 месеца от предстоящата нова година.

Германците вярват, че колкото по-голям шум се вдига в нощта преди първия ден от Новата година, толкова по-надалеч бягат злите духове. Затова те ходят по улиците „въоръжени” с тъпани, барабани, тромбони и други шумни инструменти. Германците  са приели за свои символи на благополучие и щастие коминочистача и прасето. В Германия и Австрия наричат 31 декември Силвестър. Думата идва от италиански и означава “Този, който живее в гората”. В последните години в двете страни обикновено празнуват Силвестър на улицата, събрани около местната църква или друга забележителност. Подаряват се фигурки на прасенца от марципан, а на трапезата задължително присъства добре познатият ни щолен – плодов хляб.

В Словакия и другите народи от североизточна Европа (Полша, Чехия) важно място на трапезата се отрежда на рибата.  Броят на ястията трябва да бъде кратно на 12. Всяко едно от ястията носи специфична символика – орехите символизират трудностите в живота, шаранът – благоденствието и щастието.

В Бразилия няма как да посрещнете Новата година, ако не сте облечени в бяло. Белият цвят е свещен за бразилците. Всички те обличат дрехи в бяло в новогодишната нощ, за да привлекат щастието, чистите помисли и мира. Далеч преди залеза хиляди последователи, облечени в бяло, започват да се събират върху множеството плажове на Рио, особено на Копакабана, където макумбейрос посвещават новоприети, докато другите напяват и правят осветявани от свещи пясъчни олтари.

Далече в Мексико в  стаята, където са гостите, мексиканците окачват голям глинен съд, изрисуван с чудовища и зверове и пълен с най-разнообразни лакомства. После последователно завързват очите на всеки гост с кърпа и му дават пръчка. Този, който успее с нея да счупи съда, ще бъде много щастлив през настъпващата година.

В Япония камбаните преди 00.00 часа бият точно 108 пъти, за да прогонят също толкова на брой човешки слабости. Японците вярват, че в нощта преди Нова година трябва да се изчисти колкото се може повече, за да прогонят злите духове. На Нова година в Япония украсяват домовете си с борово клонче – за дълголетие, със стрък бамбук – за успех, и цветче от слива – за благородство.

Виетнамците пък смятат, че в дома им живее Бог и на Нова година той отива на небето, за да разкаже как е минала годината за всеки от членовете на семейството. В тази страна хората приемат, че именно на Нова година човек става с една година по-възрастен, а не както е по света – в деня, когато е роден.

В Италия дълго време се е смятало за задължително в навечерието на Нова година да се изхвърлят старите мебели през прозореца и да се заменят с нови. Това обаче днес е доста рисковано и вече са  измислени по-безопасни начини за веселие. Традиционният Capodanno задължава всеки член на семейството да постави на перваза запалена свещ и монети за щастие. За да привлекат късмета, жени и мъже слагат червено бельо.

Предлагаме ви кратък р