07/02/2020

Happy in Love: Поезия в бутилка

Виното – нещо много повече от алкохолна напитка: то е вдъхновение, страст, жив и дишащ елексир.

Този сложен шедьовър от вкусове, дължащ се на фактори като киселинност, танини, сладост, аромати, ферментация и не малка доза магия, е силно повлиян от географския район.

В най-прочутите винарски райони в света традициите на производство се срещат с уникални климатични условия и отдадени на виното хора, за които производството на вино не е просто бизнес, а таинство за посветени.

Независимо дали ще решите да посетите местата, където се произвеждат най-добрите вина, или ще ги поръчате в любимия си ресторант, помнете, че виното прави всяко меню специално, всяка маса по-елегантна и всеки ден по-цивилизован.

Бордо, Франция

Ако Франция е равно на вино, то столицата на Аквитания – Бордо, е синоним на съвършенството. Стотиците хиляди акри лозя произвеждат огромно разнообразие от висококачествени вина с широк ценови диапазон и контролирано наименование за произход. Най-често за производството на вино в Бордо се използват три червени сорта – Мерло, Каберне совиньон и Каберне фран и три бели – Семийон, Совиньон блан и Мускадел. Специалистите съветват да не пропускаме и Шато Ламот-Бержерон Крю Буржоа, намиращ се на час път от град Бордо. Там опитът на винените дегустации е забележително новаторски, с акцент върху образованието и технологиите.  В началото на лятото се провежда и прочутият фестивал на виното „Бордо“, който е под егидата на ЮНЕСКО.

Ако търсите отлично френско пенливо вино извън Шампан, Бордо отново има какво да предложи. За производството на Креман (cremant) в купажите се използват по-различни сортове, но като вкусови качества няма компромис.

Мендоса, Аржентина

Мендоса е първата винарска област, създадена в Аржентина, която и до днес е най-важният винарски център в страната. Простира се по долината на река Мендоса на източните склонове на Андите. Планинският град Мендоса е признат официално за една от осемте Големи винени столици на света. Той е само на 50 мин. по въздуха от чилийската столица Сантяго, но между тях се извисяват островърхите 6-хилядници на Андите…

Именно в Мендоса се произвеждат 75% от едно от най-любимите вина на енолозите – Малбек. Известно с плътния си вкус и опушен послевкус, Малбек е чудесна алтернатива на популярните в Стария свят Каберне Совиньон и Сира, като аржентинската му версия предлага пищни, плътни и плодови аромати на касис, черна боровинка и синя слива, преплетени с безгрешно разпознаваем нюанс на сочно месо и пикантни подправки.

Пиемонт, Италия

Пиемонт е отлична дестинация за любителите на храната и виното. Регионът е дом на движението „Slow Food” (според него всеки човек трябва да има достъп до здравословна храна, за чието производство не са нарушени природните закони и хората по веригата са получили справедливо възнаграждение), белите трюфели, както и на краля на италианското вино – Бароло и неговата кралица – виното Барбареско, които се произвеждат от сорта Небиоло. В местата, където се произвежда Бароло и Барбареско, са разположени възхитителни винарни, които може да посетите. Тези които търсят нещо повече могат да се спуснат към областта Алто Пиемонт, която е близо до швейцарските Алпи, за да опитат различни варианти вино на сорта Небиоло.

Токай, Унгария

На територията на днешен Токай някога е имало активен вулкан, който превръща почвата в идеално място за отглеждане на лозя. Там, благодарение на влажността, се развива благородната плесен, наречена Botritis Cinerea, засягаща гроздовите зърна, която „изпива“ тяхната вода, но оставя естествено натрупаните захари и запазва структурата им. Именно от сортове, засегнати от тази плесен, се приготвя и прочутото токайско вино, наричано „едно от най-музикалните вина“. То се характеризира с естествена сладост и се пие в малка чаша на финала на големи обяди или вечери, а най-добре – в антракта между две действия на операта. Токайските вина са нещо, което задължително трябва да се опита, най-малкото за да разберем защо Барон Мюнхаузен рискува главата си, обещавайки да достави за час токайско вино на турския султан.

Нашата гордост

България също се нарежда сред топ дестинациите за винен туризъм в света, а специалната Happy Housе Wine селекция за сезон есен-зима 2018/2019 включва купажно вино от сортовете Малбек, Каберне Фран и Мерло на бутиковата семейна винарна Better Half.

Винарната Better Half  се намира в село Змеево (Старозагорско), а масивът й от 220 декара е разположен върху почва, където преди 6000 години е имало действащ вулкан. Винарната се придържа към концепцията производството да е в лимитирани серии и с помощта на професионално съчетаване на съвременни и древни технологии (като отлежаване в амфори и глинени съдове). За тях обаче акцентът не е върху тероара (от фр. terroir – среда на растеж), а върху качеството на гроздето и съответно на самото вино, което наричат „събирач на хора“.

Резултатът – впечатляващи, ароматни и стоплящи сетивата вина, създаващи хармония и баланс, които те карат да отпиеш отново. За да станете част от клуба на посветените в това тайнство, е нужно само да се доверите на избора за вино.