21/02/2020

Happy in Love: Влюбени във Вкусната Европа

Този месец си говорим за виното дори повече от обикновено, но си струва да отделим време и на верния му оръженосец – храната, която изважда най-хубавите му черти и му помага във всяка победа.

Отдавна отмина времето когато за да се насладим на вълнуващо кулинарно преживяване, трябваше да се отправим към далечна екзотична дестинация. През последните години в Европа се случва истински гурме ренесанс и можем да опитаме невероятни неща само на няколко кратки часа път.

Ето ги и топ кулинарните европейски региони, които си заслужава да посетим заради уникалната им кухня.

Приказният Копенхаген

Северните части на европейския континент на първо четене не се асоциират с кулинария, но всъщност са в авангарда на модерното хранене. Много заведения там стъпват на традиционната скандинавска кухня, която издигат до приказни висоти. Задължителни за опитване са пушената херинга, местните датски сирена и класическият датски отворен сандвич Смореброд. Буквално името му означава „масло и хляб“, но той съдържа много повече от това. Традиционно сандвичът се приготвя с тънко парче плътен ръжен хляб с кисела закваска, дебело намазано с масло и покрито с различни видове пушени колбаси, студени меса, пушена и мариновата риба, най-често херинга и сьомга. В световноизвестния ресторант „Нома“ пък предлагат аспержи с яйца на очи и скариди с корени ревен, които им спечелват две звезди Мишлен.

Толкова на север, виното е основно греяният глог, който се прави с добавка от канела, мускатово орехче, карамфил, сушени мандаринови кори, захар, стафиди и орехи. Понякога се добавят водка, бренди или аквавит (силна скандинавска напитка, която има и безалкохолен вариант). Греяното вино може да се пие с понички, джинджифилови курабийки или печени бадеми.

Страстният Тбилиси

В столицата на Грузия просто няма как да устоите на прясно изпечените хлябове, съчетани с печени меса и сушени плодове. Хинкали е едно от най-прочутите местни ястия. Представлява пелмени, пълнени с кайма и бульон, които се ядат с ръце, за да се запази бульонът вътре. Друг специалитет е грузинският шиш кебап (мцвади). Най-често се приготвя от говеждо или от мариновано телешко месо. И, разбира се, великолепното чакапули – агнешко, задушено в бяло вино, сливи и свеж естрагон.

Грузия е и един от най-старите винарски региони в света, там се отглеждат над 500 сорта грозде и виното отлежава в огромни глинени делви, заровени под земята.  Предполага се, че дори уникалната грузинска азбука имитира формата на лозата с къдравите ѝ разклонения. Бяло или червено, няма как да сгрешите с грузинското вино, но задължително трябва да се опита направеното от сорта Саперави, характерно с мастилено-червения си цвят и аромат на диви боровинки и бор.

La Grassa Болоня

Да си спечелиш кулинарна слава в Италия не е шега, а ако мястото е известно като гастрономическата столица на страната, то със сигурност предлага нещо специално. Не случайно наричат Болоня La Grassa (дебелата).  Градът дава името си на прочутия сос Болонезе, който в Италия е познат като рагу (ragù alla bolognese).  Това е родината и на тортелините (казват, че са били измислени за Лукреция Борджия), а местната мортадела, пармезан и прошуто са истнско откровение.

От региона произлизат и балсамикото, и амаретите от Модена, прошутото от Парма, копата от Пиаченца, пастата от Ферара и вина като барбера, бонарда, ламбруско и санджовезе. И ако всичко това не е достатъчно – твърдият шоколад също е изобретен в Болоня.

Световната Мишлен столица Сан Себастиан

Дом на динамична кухня, сливаща почит към традициите с иновации, испанският град Сан Себастиан е прочут с най-голямата концентрация на звезди от Мишлен на глава от населението. Интересна местна традиция са частните гастрономически общества или чокос, даващи възможност на членовете и гостите им да се наслаждават на невероятни ястия от изключителните местни продукти. Първите такива клубове са създадени в началото на ХIX век – на сбирките членовете им готвели, хапвали, пеели традиционни песни, играели карти, а после излизали из старите квартали на града, за да пият още вино и да ядат пинчос, тоест баския вариант на известните тапас. Освен тях трябва да се опитат солената треска и вездесъщата риба бакалао. А най-ярките примери за регионални баски ястия са порусалда –  гъста супа от праз лук с картоф, писто по билбаоски – гъста зеленчукова яхния с преобладаващо присъствие на тиквички, и прочутият bacalao al pil-pil или солена треска пил-пил – богато рибно ястие с добавка на желирана емулсия от зехтин и чесън. Уникален деликатес са кокочас от хек, треска или мерлуза. Това са „гушите“ на рибите или меката част между челюстта и хрилете, които се приготвят „ал пил-пил“, тоест със зехтин, чесън и люти чушлета.

Вината в региона също са забележителни – бели, сухи и леки. Свежото и леко газирано Txakoli (Чаколи) е местна запазена марка, като едва 15% от него се изнасят в чужбина.



Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега