18/10/2019

Добре дошли в Нарру България

Всеки пътешественик, независимо дали географски, културен, исторически или пък направо “галактически стопаджия” знае, че най-добрия начин да опознае една страна, нейната култура, дух и настроение е да опитва без предразсъдъци и с отворени сетива храната й.

Но какво да кажем за кулинарно пътешествие из родната ни страна?

Още по-интересно и още по-предизвикателно – това е нашият Нарру отговор. За екипа ни беше истински вълнуващо да се потопи в изследване на собствените си кулинарни корени, да потърси автентичните български аромати, вкусове и съставки и да ги претвори в ястия, поднесени с много внимание и грижа към детайлите. Най-голямото предизвикателство беше да открием пресечната точка между традициите и модерния начин на приготвяне и презентиране на храната. Надяваме се да сме успели и с двойна доза уважение към националната кухня, и мисъл за модерните принципи на здравословно и пълноценно хранене ви пожелаваме “Приятно пътуване и добър апетит”!

Предлагаме ви малка “представителна” извадка от новото ни българско меню, с която да дадем начална скорост на вашето собствено кулинарно Нарру пътешествие в България. Ще се радваме да споделите с нас кои са любимите ви ястия от българската кухня на Нарру по най-удобния за вас начин – през социални медии, през вашата сервитьорка или просто през приятели.

 

ШОПСКА С КИНОА

Шопската салата е  национално богатство, а в комбинация с гроздова ракия се превръща в истинско българско съкровище. Ние ви предизвикваме като добавяме към “светия граал” на балканската кухня и щипка модерен вкус – с най-обичаната съвременна супер храна – киноа.

Комбинацията придава изненадваща плътност на вкуса и разтваря още повече аромата на свежите зеленчуци в приятен контраст със зрелия вкус на сиренето.

 

 

РОДОПСКИ БОБ С МАНАТАРКИ

Бобът е другата “светиня” на българската кухня. Надали има българин, независимо от вързарст, пол, потекло и начин на живот, на чиято трапеза да не присъства боба като почти всяко семейство има своята “тайна” съставка за бобената яхния или чорба, превърната в своеобразно “днк” на домашната семейна традиция.

Родопският боб е безспорна класика, която ние поднасяме с едно още по-ароматно допълнение – манатарки. Каомбинацията е меко казано, трудно устоима, затова ви предлагаме непременно да я опитате.

 

 

ДОМАШНА РАЗЯДКА

Вкусът на дома е свещено понятие и ние много внимателно подхождаме към определението “домашна” в нашето меню. Тази разядка обаче определено си заслужава името, защото е изцяло създадена по домашна рецепта на една от нашите кулинарни съветнички в кухнята – рецепта, предавана от поколение на поколение, оцеляла в семейните тефтери, за да предава легендата за идеалната комбинация от печен пипер, патладжан, пикантни чушлета и сирене. 

Ползваме я във възхвала на месни деликатеси, към които тя силно приканя, но звездата й свети ярко и самостоятелно.

 

 

ТОРТА ГАРАШ

Известната торта „Гараш” е създадена в България преди повече от 120 години. Тортата носи името на създателя си –  австроунгарският сладкар Коста Гараш. Той пристига в град Русе през 1885 година, за да поеме управлението на първия в България гранд хотел – „Ислях хане”. В Държавния архив в Русе е съхранена  неговата оригинална рецепта за тортата. „Най-вероятно, когато Коста Гараш пристига в България, той в джоба си носи и рецептата на известната торта Сахер, коята тук осъвременява и прави известната ни днес торта Гараш – емблематичен български десерт, спечелил възхищението  на гостите на Александър Батенберг.

Ние я предлагаме в класическия й вид и ви оставяме да се разтопите от шоколадово удоволствие.

 Абонирай се
за вкусни
Happy новини

АБОНИРАЙ СЕ СЕГА

Абонирай се
за вкусни
Happy новини
Абонирай се сега