20/11/2019

4 български суперхрани, без които не можем!

В наводненото ни от все по-заплетени и трудно разбираеми термини ежедневие, понятието “суперхрана” като чели се използва навсякъде, с и без причина. Точното му използване е за обозначение на растителни продукти с високо съдържание на полезни вещества. Медицински доказано е, че редовното включване на суперхрани в менюто води до укрепване на здравето и може да предотварти редица заболявания.
Станалите известни като чудодейни растения, събрали в себе си едва ли не магическа сила, обикновено са от далечни земи и са придружени с легенда. Така например, годжи бери е основният „виновник” за дълголетието на тибетските монаси, а дълголетието на ацетките се дължи на чията, която била част от ежедневното им меню и снабдява организма с нужните белтъчини и антиоксиданти.
Не трябва да забравяме обаче, че всеки континент има своите природни суперсили, а местните, доказано се усвояват по-добре на генетично ниво.
България е облагодетелствана с богатата си флора и земята ни предлага суперпродукти, които достойно се нареждат по състав и качества до събратята си от далечни континенти.
Българските суперхрани са навсякъде около нас – напълно достъпни и всеки може да ги включи в менюто си. Нашата HAPPY класация включва само няколко от тях, но вярваме, че в най-плодородния сезон всеки може да открие богатството на природната аптека на България.

Копривата

По своите ползи копривата е зелената корона на българските суперхрани. Народната медицина отдавна е признала многобройните й лечебни свойства. По съдържание на желязо тя гони върховете на класациите, а заради високото си съдържание на хлорофил, магнезий, фолиева киселина и витамин С ,можем да сме спокойни за детоксикацията на организма през пролетта.
Копривата е много богата на растителни белтъчини – съдържание близко до това на яйцата и месото, но по-лесно усвоими, заради растителния си произход.
При топлинна обработка нашата „зелена принцеса” губи едва незначителна част от качествата си и е много благодатна за приготвянето на ароматни супи и пюрета.
Няма да забравим да споменем и сигурния ефект върху косата. Настройка от коприва придава блясък и плътност на косата и спира косопада.

Спанак

Въпреки, че ще развенчаем мита за най-високото съдържание на желязо в спанака сред всички растения, далеч не смятаме да го подценяваме! С ниско съдържание на мазнини и холестерол, спанакът е богат на витамин B1, В3, B6 и цинк, също на протеини, фибри, витамини А, С, Е и К, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. С такова съдържание, списъкът от ползите от консумацията на спанак става почти безкраен. Спанакът е вашият приятел преди натоварена умствена дейност, като проучванията показват, че стимулира мозъка. Важно е да споменем, че ако сте на диета, задължително включете този засищащ зеленчук в менюто си – малко калории, но изключително богат на хранителни вещества.

Шипка

Шипката – така достъпна в България, няма аналог по съдържанието си на витамини, съчетани в един единствен плод. Високото съдържание на витамин С я нарежда начело в класацията на суперхраните и я прави едно от неоспоримите природни лечебни средства. Редовното пиене на чай от шипка, не само гарантирано ще ви предпази от настинки, но и ще поддържа тонуса висок, а кожата здрава и красива. А заради комбинацията на витамин С с останалите съставки на шипката, употребата ѝ благоприятства и за създаването на червени кръвни клетки и повишава работоспособността.

Мед

Тъй като е традиционен за нашите ширини, често забравяме да споменем супер качествата на меда и да отдадем заслуженото му място в редиците на суперхраните. В състава на натуралния мед има много витамини от групата B, E и C, калий, магнезий, желязо, йод, цинк. Медът е един от най-достъпните имуностимулатори и седативи. Лъжичка “пчелно злато” осигурява здраве и се грижи за храносмилателната система. А ако имате проблем със съня – отново медът е решение. Медният сироп, освен че бори инфекции, също така детоксикира организма и е същински елексир за красота на кожата. Длъжни сме да отбележим и че медът е концентриран продукт и не трабва да се прекалява с приетото количество.