18/09/2019

Боговете сигурно са полудели

Честит рожден ден

Традицията да поставяме свещи върху тортите се корени в почитането на богинята на лова Артемида. Под нейна власт е и Луната, затова поклонниците й внасяли в светилищата обредни хлябове, оформени като пълна луна, върху които слагали запалени свещи, за да заблестят като нея. Вярвало се, че така богинята ще чуе молитвите им.

Парад на суетата

Червеният килим е символ на стил, елит и разкош. Знаменитостите дефилират по него – дръзки, смели, предизвикателни и провокативни. Тази традиция също идва от Древна Гърция. В трагедията на Есхил „Агамемнон”, пътека от „тъмночервен плат” е разгъната, за да приветства триумфалното завръщане на царя Агамемнон след похода срещу Троя. Той се побоява да стъпи върху този „ален път”, подходящ само за богове, а когато в крайна сметка го прави, го застига наказание.

Онзи жест

Средният пръст е неприличен жест от хилядолетия, познат още на древните гърци. Знаем историята за гръцкия биограф Диоген, който повикал политика Демостен, размахвайки среден пръст и крещейки: „Ето го демагога на Атина!”. Още един ранен пример за подобна обида намираме в „Облаците”, 2500-годишна пиеса на Аристофан. В един момент героят Стрепсиад – атинянин, чийто син е с хазартен порок и го е вкарал в дългове – показва на Сократ среден пръст по време на спор. „Когато бях дете, ритъм означаваше това”, казва Стрепсиад на философа, преди да вдигне среден пръст.

Езика на боговете

Думата „музика”идва от Музите, деветте богини на изкуствата и науките в гръцката митология. Древните гърци възприемали музиката като „език на боговете”. Те разработват система от тонове и полутонове и се знае, че са използвали един от ранните варианти на нотното писмо.

Домашни любимци

Нашийниците с шипове били изобретени в Древна Гърция, за да защитят врата на кучетата от нападение на вълци. Те вероятно не са трябвали на Цербер – свирепото триглаво куче, което пази изхода на подземния свят. Легендата разказва, че при слизането си в Хадес да търси своята Евридика, Орфей укротил Цербер с музиката на лирата си.

Ода на радостта

Името на нашия континент също идва от гръцката митология. Европа била дъщеря на финикийския цар Агенор. Според легендата, Зевс се явил пред девойката, докато тя играела с приятелки на брега на морето, в образа на бял бик със златни рога и я отнесъл на остров Крит. Там той се превърнал в прекрасен младеж и я прелъстил. Европа родила трима сина на Зевс.
Похищението на Европа е сюжет на картини на известни художници като Тициан и е изобразено на гръцката монета от 2 евро.

Титанично усилие

Титанът Атлас участвал в бунт срещу боговете и тъй като се отличавал с огромна физическа сила, наказанието му било да поддържа върху раменете си небесната сфера – на Запад, в близост до градините на Хесперидите, затова океанът там получил името Атлантически. Той бил изобразен на заглавния лист на сборника с европейски карти на фламандския географ и картограф Герардус Меркатор (16 в.) и оттогава всеки сборник с географски, исторически, климатични, звездни и др. карти започва да се нарича атлас.
Легендарният титан е вдъхновение за много творци, като една от най-известните негови статуи е пред Рокфелер център в Ню Йорк.