Тапиока - вълшебните перли от Южна Америка

  • Суперхрани‹ обратно
Тапиока - вълшебните перли от Южна Америка
Тапиоката е хранителен продукт, който се получава от изсушаването на корените на растението маниока (Manihot esculenta), растящо в тропични и субтропични райони. Крайният продукт е под формата на брашно или перли. Корените са дълги и заострени, обвити с кафява кора с дебелина от 1 мм. Най-често диаметърът в горната част варира между 5 и 10 см, а дължината - от 15 до 30 см. Не бива да се консумират сурови части на растението, защото са токсични и опасни заради наличието на най-вече на цианогенни гликозиди.

Растението „маниока” е известно още като Cassava, Manihot esculenta, Manioc, Yuca, Balinghoy, Kamoteng kahoy, Mogo, Tapioca - root, kappa. До достигане на крайния продукт тапиока се преминава през няколко етапа на обработка.

Маниоката е третият по големина хранителен източник на въглехидрати в тропиците (след ориза и захарната тръстика), затова го наричат още и "хлябът на тропиците". Богата е на нишесте и съдържа значителни количества калций, фосфор и витамин C, за сметка на  протеин и други нутриенти. Заради хранителния си потенциал бързо заема основно място сред коренните жители на Южна Америка, Карибите, Африка.

В 100 г. тапиока най-голям дял заемат въглехидратите – 88,69 г.

При археологическите разкопки Хоя де Серен в Салвадор са намерени преки доказателства, които показват, че маите отглеждали култивирана маниока още от преди 1400 години.

Маниоката е основен хранителен продукт за населението на Америка в периода преди Колумб и често е изобразявана в местното изкуство.

Отглеждането на корени от маниока има голямо икономическо значение заради мащабната продукция, като най-големият производител е Нигерия, а най-голям износ на изсушена маниока осъществява Тайланд.

Най-често тапиоката се използва за сгъстяване на супи и ястия. Има широко приложение в рецептите за кремове.  Впрочем, тапиоката има неутрален аромат, така че може да се съчетава с различни подправки, особено по-пикантни. В азиатската кухня се използва много тапиока, а има места по света, където тя е базов продукт за хранене. От тапиока в Азия се приготвя дори хляб.