Стафиди - за храна и декорация

  • Суперхрани‹ обратно
Стафиди - за храна и декорация
Стафидата представлява гроздов плод, който е изсушен, след като е набран от растението. Стафидите имат вкус, наподобяващ прясното грозде, но са по-сладки. Произвеждат се в много региони по света. Могат да се ядат сурови или да се използват в готварството, хлебната промишленост и в пивоварството.

Във Великобритания, Ирландия, Австралия, и Канада думата стафида е запазена за изсушеното едро тъмно грозде, заедно със султана, което от своя страна представлява изсушено бяло грозде, и стафида (currant), което е изсушено малко грозде от тип Черен Коринт. Сред най-популярните видове са Султана, Малага, Мускат, Занте Курант и др.

Изсушаването на гроздето и превръщането му в стафиди се е практикувало още в древността, като за първи път изсушеното грозе се споменава в Стария Завет. Стенописи показват, че то е използвано освен за консумация- и за декорация, а древните римляни са го употребявали като бартерна единица или като награда за победителите в спортните събития.

Сушените гроздови зърна съхраняват в себе си голяма част от полезните летни витамини и микроелементи. Подобно на сушените сливи и кайсиите, те съдържат голямо количество антиоксиданти, но по-ниско съдържание на витамин C в сравнение с прясното грозде. Богати са на витамините В1, В2, и В5, елементите магнезий и бор. Стафидите са незаменим източник на калций, мед, фосфор и манган, съдържат и много високи количества калий.

100 г стафиди съдържат 299 кккал, 15.4% вода, 3 г белтъчини, 79 г въглехидрати, 0.45 г мазнини, 59 г захари, 3.7 г фибри и 0 мг холестерол.
Класове стафиди в САЩ
·         Тип А - цветът е добър и ароматът е характеристика на стафидите. Тези стафиди са приготвени от добре отгледано грозде (съдържащо не по-малко от 80% вода). Преработените стафиди съдържат по-малко от 19% влага.

·         Тип B - цветът и вкусът са доста добри. Тези стафиди са били приготвени от приемливо добре отгледано грозде с минимално съдържание на вода от 70%. Те също съдържат по-малко от 19% влага.

·         Тип C - цветът и вкусът са доста добри. Тези стафиди са приготвени от доста добре отгледано грозде, съдържащо най-малко 55% вода и по-малко от 19% влага.

·         Под нормата - стафиди, които не отговарят на изискванията за тип C.

Тези златни, зелени или черни на цвят деликатеси са любими на почти всеки, особено на децата.
Стафидите помагат при грижата за очите, денталната хигиена и превенцията и здравината на костите. Редовната им консумация помага в борбата срещу умората и депресията. Те притежават отличен тонизиращ ефект и затова се препоръчват на спортисти, възрастни хора и младежи, които полагат тежък физически и интелектуален труд.

Днес най-комерсиалният производител на стафидите е Калифорния и по-точно регион, известен като долината на Сан Хуакин, където стафидите се отглеждат от 19 в. Освен Калифорния сред водещите производители на стафиди са още Австралия, Турция, Гърция, Иран и Чили.