Спирулина - склад за незаменими аминокиселини

  • Суперхрани‹ обратно
Спирулина - склад за незаменими аминокиселини
Тя е синьо-зелената кралица, майчиното мляко на земята или просто храна на бъдещето. Името й е странно, но затова пък е благозвучно. Размерите й са микроскопични, а формата– спираловидна, откъдето всъщност произхожда наименованието й.

Спирулината е микроскопично синьо-зелено водорасло, което придава на водата тъмнозеления цвят и се използва като хранителен източник заради високото си съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди. Тя расте най-добре в топли, чисти езера, но се среща и в солена вода и естествени извори в Африка, Централна и Южна Америка и е позната на местното население, включително и на ацтеките в продължение на векове заради здравословните ефекти върху тялото.

Според специалистите 65% от това миниатюрно водорасло са пълноценни протеини, което означава, че има всички осем незаменими аминокиселини и десет несъществени такива, които поддържат добро здраве. Това е повече протеин от говеждо месо, пиле или соя.

Спирулината съдържа и доста важни хранителни вещества като бета каротин, витамин В12, витамин Е, желязо, цинк, манган, мед и селен.

Макар че се състоят само от една клетка, спирулините са приблизително 100 пъти по-големи по размер от другите водорасли. Освен това съдържат:

·         10 пъти повече бета-каротин от морковите,
·         7 пъти повече калций от млякото,
·         6 пъти повече натурален протеин от яйцата

С какво е полезна спирулината?

Тя се използва най-вече за стимулиране на имунната система. Спирулината служи за храна на космонавтите, на спортистите, използва се за регенериране на въздуха в подводници и космически кораби. Позната и използвана от векове тя е доказано най-силната, балансирана храна обещаващата храна на бъдещето.