Нар - дава енергия и премахва умората

  • Суперхрани‹ обратно
Нар - дава енергия и премахва умората
Нарът е вид широколистно дърво или храст от род Punica или неговият плод.

Растението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия, до Хималаите. То е пренесено до Армения, средиземноморските региони, югоизточна Азия, тропическа Африка и югозападните части на САЩ, като на много от тези места то се отглежда специално заради ядливия си плод - сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Нарът - един от символите на Ориента, вирее чудесно и в България, отрупан късно напролет с разкошни червени цветове, а на наесен - с едри като портокал плодове. Всяко малко семенце в тях е обвито в яркочервено месо със сладко-кисел вкус.

Нарът се консумира самостоятелно - суров, прибавен към салати, сосове, десерти, и под формата на сок.
В Азия много често се ползва и за марината на различни меса – за аромат и крехкост.
Нарът е определян като "лекарство" и "антибиотик", който подсилва много имунната система. С някои от своите съставки той е полезен за сърцето, понижава холестерола,  балансира кръвната захар и съдържа много антиоксиданти.

Освен това в една чаша сок от него се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С. Освен това - калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове. Нарът е и биостимулатор с тонизиращо и укрепващо действие. Важно негово свойство е, че дава енергия и премахва умората.

Нарът е най-мощния природен антисептик и антиоксидант, който същевременно ви предпазва от стареене. Той има доказано подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Подмладява кожата ви с години и това става благодарение на редовната консумация на вкусния червен сок. Eдна удобна и „вкусна“ козметика! 

За египтяните нарът бил символ на плодовитост, за китайците отварата от корите му било укрепващо средство, стимулиращо обмяната на веществата, индийците го препоръчвали за подмладяване, а древните гърци дори му посвещават свои митове.