Мака

  • Суперхрани‹ обратно
Мака
Маката е известна като естествен афродизиак, тъй като стимулира либидото, има благоприятно влияние върху хипоталамуса и нормализира нивата на тестостерон, прогесттерон и естроген.

Тази супер храна увеличава енергията, издръжливостта и кислородното съдържание в кръвта, поддържа ендокринната система и щитовидната жлеза. Маката има положително влияние при състояния като: депресия, липса на либидо, хронична умора, анемия  и др. При хората, приемащи мака, е установено повишено ниво на серотонин, известен като „хормон на щастието”.
Начин на употреба
В Перу мака се консумира по различни начини. Прясно събраните корени могат да се изпекат в специално направени за това дупки, което се счита за деликатес. Корените могат също да бъдат сварени и намачкани, при което се образува сладка, гъста течност, която се смесва с мляко и образува каша.

Печените корени могат да се използват в приготвянето на супи, заедно с други зеленчуци, а също и да се добавят в сладка. Смлените корени от мака образуват брашно, което може да се използва за приготвяне на палачинки, хляб и сладкиши. Чрез ферментация, от корените на мака се произвежда ниско алкохолна бира, наречена чича де мака. Черните корени се използват за приготвяне на ликьор. Прясно изтисканите корени от мака се използват за производството на сок. Листата на растението също могат да се използват, най-често под форма на салати.

В останалите части на света, най-разпространеният начин на консумиране на мака, е под формата на капсули, съдържащи прах от корените.

Както при мъжете, така и при жените, кожни проблеми се подобряват драстично при употребата на мака.
Обработеното растение има леко малцов вкус и е отлично допълнение на здравословни шейкове или сладкиши. Консумирането на мака е препоръчително особено през по-студените месеци, тъй като има загряващ ефект, особено от хора, живеещи в студени климатични условия или на големи надморски височини.