Магданоз - предпочитана съставка още от Средновековието

  • Суперхрани‹ обратно
Магданоз - предпочитана съставка още от Средновековието
Магданозът е чудесно средство за изцеление и питателна храна. Повечето хора не осъзнават тези му качества и смятат, че растението се използва главно за декоративна гарнитура.

Двата най-популярни вида магданоз са къдравия магданоз и италианския плосколистен магданоз. Италианският сорт е по-ароматен и по-малко горчив на вкус, отколкото къдравия. Съществува и друг вид магданоз, известен като вкоренена ряпа (или сорт Хамбург), който се отглеждат поради своите корени, наподобяващи корен на репей.

Произходът на магданоза води началото си от Средиземноморския регион на Южна Европа. Докато е бил култивиран в продължение на повече от 2000 години, магданозът е използван повече като лекарство, отколкото като храна. Древните гърци го считали за свещен и са го използвали не само за украса на победителите в атлетичните състезания, но също така и за декориране гробниците на починалите. Практиката за използване на магданоза като гарнитура действително има дълга история, която води началото си от цивилизацията на древните римляни.

Хората са започнали да консумират магданоз като подправка през Средновековието в Европа. Той  е универсална подправка, която се използва във всякакви ястия - супи, яхнии, салати, месни и зеленчукови гозби.

Магданозът е сред малкото на брой храни, които съдържат измерими количества оксилати, естествено съдържащи се вещества в растенията, животните и хората. Магданозът е отличен източник на витамин А, витамин С и витамин К. Той е добър източник на желязо и фолати
Ползи от магданоза
Флавоноидите, съдържАщи се в магданоза, и по-специално лутеолинът, функционират като антиоксиданти, които се съчетават със силно реактивните кислород-съдържащи молекули (наречени кислородни радикали) и помагат за предотвратяването на кислород-базирани увреждания на клетките.

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която е един от най-важните В витамини и спомага тялото да конвертира хомоцистеина в доброкачествени молекули.

Магданозът е изключително полезен при лекуването на различните очни заболявания. Възпаления на роговицата на очите, катаракта, конюнктивит, офталмията във различните и форми се лекуват с пресен сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория.
Избор и съхранение на магданоз
Винаги когато е възможно, е необходимо да се избира пресен магданоз пред сушената му форма, тъй като е с по-добри вкусови качества. Трябва да се избира свеж магданоз, който е с наситен зелен цвят и изглежда свеж и хрупкав. Къдравият магданоз се съхранява по-добре чрез замразяване, а не чрез изсушаване.