Канадски кленов сироп - напитката на вечната младост

  • Суперхрани‹ обратно
Канадски кленов сироп - напитката на вечната младост
Има редица специализирани изследвания, които доказват, че оригиналният канадски кленов сироп e богат на феноли – антиоксидантни съединения, които могат да бъдат полезни за нормализиране на нивата на кръвната захар, Богат е на желязо, който ни прави по-бодри, по-свежи и е отличен източник на манган, който помага за възстановяване на мускулите. Има и магнезий – срещу мускулни схващания и влияе на работата на мускулите.

Кленовия сироп съдържа дори цинк, който не само подобрява репродуктивното здраве, но също така помага да се запазят белите кръвни тела, който са особено важни при борбата с настинки и вируси. В кленовия сироп се съдържат  много витамини от групата B complex, които повлияват благоприятно на цялата обмяна на веществата, включително на мастната обмяна и на мозъчната дейност.

Популярността на кленовия сироп започва като средство за детоксикация, защото всичките витамини и минерали, които съдържа, активизират обменните процеси и засилват обмяната на веществата. 

Кленовият сок се събира през ранна пролет - от края на февруари до края на април. Смята се, че най-сладкият сок се получава през март, когато напъпват дърветата и денем температурата е над нулата, а нощем под нея. В ствола на дървото (черен или червен клен) се пробиват отверстия с диаметър 1.5 см и дълбочина 5 см, в които се вкарват тръбички, по които сокът изтича в специални съдове. Сгъстява се чрез изпаряване, в резултат на което се получава кленовият сироп. Тъй като сокът се състои от 96% вода, изпаряването и получаването на сиропа изисква продължителен период от време. 

От 40  литра първична течна субстанция се получава 1 литър дестилат със захарно съдържание близо 55%. В истинския кленов сироп не се добавят захар, консерванти, оцветители и ароматизатори. Съществуват сведения, че кленовият сок е използван по същия начин от индианците още преди откриването на Америка от Колумб. 

Кленовият сироп се произвежда само и единствено в Канада и някои части на САЩ. Канада притежава 80% от световният пазар и производство на кленов сироп, който се добива в провинциите Квебек, Онтарио, Ню Брансуик и Нова Скотия. 80% от кленовия сироп в света е произведен в канадската провинция Квебек.

В САЩ, най-голям дял от производството на кленов сироп притежава малкия щат Върмонт. Повечето провинции, които произвеждат кленов сироп, имат собствени закони, които регулират производството на продукта. Например, щата Върмонт изисква минималното съдържание на захароза в кленовия сироп да бъде 66.9%. 
Любопитни факти за кленовия сироп
  • Кленовият сироп, кленовата захар и кленовите бонбони успешно се прилагат при вегетарианско хранене.
  • По време на Втората световна война, гражданите на цяла Северна Америка са били насърчавани да използват кленов сироп като подсладител, вместо обикновената бяла захар.
  • Оригиналният канадски кленов сироп може да бъде замразяван.
  • Оригиналният канадски кленов сироп съдържа антиоксиданти, които могат да забавят или предотвратят свободните радикалия. ¼ чаша оригинален канадски кленов сироп съдържа толкова антиоксиданти, колкото суров домат или броколи.
  • Оригиналният канадски кленов сироп съдържа високи нива на phytohormone и abscisic киселина. Според проучвания, този вид киселина е естествена защита при контролирането на диабет и метаболитни синдроми.
  • 1/4 чаша оригинален канадски кленов сироп съдържа повече калций отколкото същото количество мляко и повече калий от бананите.