Киноа - перфектният заместител на месото

  • Суперхрани‹ обратно
Киноа - перфектният заместител на месото
Киноа e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя принадлежи към семейство Лободови (към което спадат още спанакът и цвеклото) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.

Изключително богата на протеини зърнена култура, единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри.

Киноата е почти перфектният заместител на месото, поне по отношение на качество на белтъчното съдържание. Освен това е и много добър източник на калций, който е в много по-лесно усвоима форма, отколкото в прясното мляко например.

Името „киноа“ произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа „Kinwa“ или „Qin-wah“. Като реколта най-напред е била култивирана в района на Андите на Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу преди 3000 до 4000 години. Киноа е била от голямо значение в диетата на предколумбовите цивилизации на Андите, отстъпвайки по важност единствено на картофите и следвана по значение от царевицата. 
Съществуват различни видове киноа, но най-разпространени са:
- обикновена, с дребни светлобежови или бели семена, която се среща най-често в Перу.

- кралска, с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус. Тя се отглежда в Боливия при определени климатични условия.

Киноата е с неутрален вкус и лек орехов аромат. Приготвя се много бързо, за 15-20 минути, което е изключителен плюс в натовареното и забързаното ни ежедневие. Зърната на киноа се варят като цяло по същия начин, както оризът, и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Листата на киноа се консумират като листни зеленчуци и много приличат на амарант.

Употребата на киноа подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, действа добре на процесите на храносмилане и стимулира метаболизма, поддържа клетъчните функции и помага за по-бързото заздравяване на раните.

2013 г. бе обявена от ООН за Международна година на киноата, а самата киноа – за супер храна.