Кокосово мляко - може би най-полезните екстракти от тропически плод

  • Суперхрани‹ обратно
Кокосово мляко - може би най-полезните екстракти от тропически плод
Когато говорим за кокосовото мляко е важно да се отбележи, че не става въпрос за сока във вътрешността на ореха, а за сладка, млечнобяла готварска основа, която се извлича от месото на зрелия кокосов плод. Това е често срещана съставка в повечето тропически кухни, в това число карибската, тайландската, индонезийската.

Полезните свойства на кокосовото мляко са безгранични: само в 240 мл от него се съдържат много здравословни минерали (58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий). То също така е извор на куп витамини – витамин В6, С, тиамин и рибофламин. Освен всичко това в тази порция кокосово мляко се крие и още едно полезно богатство: 3 грама фибри, които са безценни за храносмилателната система и подобряват работата на сърцето.

Всичко това превръща тази тропическа течност в манна небесна на здравословния живот и в незаменимо богатство за диетата ни. В 100 милилитра кокосово мляко се съдържат 154 калории, 1.4 грама протеин, 15 грама мазнини, от които 13.2 наситени, 3.4 въглехидрати. Макар да изглежда привидно леко, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%. Въпреки това то не съдържа и грам холестерол, има по-малко калории от портокаловия сок и стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. При редовна консумация млякото от кокос е особено полезно за борбата с високото кръвно налягане и може да държи кръвното под контрол, както и да подпомага правилното функциониране на жлезите.

Имунната ви защита ще се подобри значително благодарение на кокосовото мляко, защото то е мощен антиоксидант и помага на организма в борбата му с вирусите. Кокосовото мляко е сред най-верните приятели на красивата и здрава коса. То съдържа значително количество калий и други микроелементи като цинк, йод, сяра, манган и селен. Богато е и на мазнини, благодарение на които поддържа организма достатъчно хидратиран. В същото време възпрепятства задържането на излишни мазнини. Благодарение на калия кокосовото мляко засилва кръвообръщението, подпомага поддържането на водния баланс и притежава изключително изчистващо от токсините свойство. Не случайно някои учени определят кокосовото мляко като една от най-чистите течности след водата.