Био чипс банани

  • Суперхрани‹ обратно
Био чипс банани
Био чипсът от банани представлява пържени и/или изсушени филийки от банани от десертния сорт Musa, характерен с мек и сладък вкус. Обикновено те са пържени в слънчогледово или кокосово масло и могат да бъдат осолени и поръсени с подправки за по-пикантен вкус, или покрити със захар или мед, за сладък вкус.

Банановият чипс често е срещан в Индонезия и Индия и е различен от разядките „chifle”, които много приличат на него, но са направени от зелени или узрели банани от по-твърди сортове, известни като „хлебни банани”, които се използват вместо хляб. Под различни наименования, най-общо наречени „планти”, те се срeщат в Перу, Еквадор, Боливия, Гватемала, Куба, Пуерто Рико, Доминиканската република. Във Филипините се културивира друг сорт влакнодаен банан, поради влакнините, добивани от листните дръжки, наричани „манила”.

От тях са правили чували и въжета за корабите и др. Банановият чипс, произведен във Филипините, е направен от сорта Кардаба, познат още като „саба“, известен с особено високото си съдържание на калий. Това е така, защото този вид бананова палма има голям дънер и пуска много дълбоки корени, което й позволява да всмуква повече хранителни вещества от почвата. Калият в този сорт е почти два пъти повече, отколкото в другите - 536 мг в 100 г. Той участва в преноса на кислород до мозъка, важен е за регулацията на течностите в организма и за алкално-киселинния баланс. В 100 грама бананов чипс се съдържат 58.4 g въглехидрати, 33.6 g мазнини, 28.97 наситени мазнини, 2.3 g.белтъчини и други, които дават 2173 KJ /519 kCal енергия. Самият банан съдържа до 80% захари, нишесте, витамините А, С, В2, РР, У, калий, ябълчна киселина, каротин, пектин, целулоза и биологичноактините вещества: серотонин, допамин, кателохамин. Влияе благотворно върху кожата и подновява клетките.

Бананов чипс може да бъде произведен и само с помощта на дехидратация, след която изсушения плод има по-скоро кафяв цвят, жилав е при дъвчене, много е сладък и е с интензивен аромат на банан. Пържени банани чипсове, направени в индийския щат Керала са сладки или пикантни и са неразделна част от традиционния начин на хранене в щата, особено по време на сватби и фестивали. Банановите чипсове често са част от мюсли и ядки миксове. Други чипсове, като patacones, са солени. Подобни чипсове, наречени chifle, са изработени от хлебни сортове банани.